Przetwory domowe

Przetwory domowe


Ważną częścią mojej kuchni są przetwory domowe przede wszystkim kompoty, dżemy, kwaszonki i marynaty. Dawniej przerażało mnie gotowanie słojów z obawy przed pęknięciem szkła. Dzisiaj nie jest to dla mnie żaden problem zwłaszcza, że pomagają mi w tym moi bliscy. Pełna spiżarnia sprawia satysfakcję, dlatego też warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie przetworów na zimę. Niżej podałam kilka czynności jakie wykonuję przed i po napełnieniu słoików oraz etapy pasteryzacji. Przetwory z warzyw i owoców odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica). Dania z mięsem w słoikach po pasteryzacji przechowujemy w lodówce przez 3-tygodnie, chyba że będą wekowane (tzn. poddane trzykrotnej pasteryzacji w odstępach 48-godzin).

Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.

  1. Wodą z płynem do naczyń wymyć słoiki (przygotować o 2 słoiki więcej niż w przepisie w razie uszkodzenia) oraz pokrywki. Pokrywki tak jak słoiki nie mogą być uszkodzone (zardzewiałe).
  2. Do przetworów z owoców takich jak: kompoty, dżemy, konfitury nie można użyć pokrywek z wcześniejszych przetworów konserwowych czy kiszonych. Kompot, dżem czy konfitura mogłaby przejść ich zapachem, zwłaszcza jeżeli chodzi o czosnek czy koper. Zewnętrzną stronę takich pokrywek oznaczam markerem literką „O” i przechowuję w osobnych woreczkach, do następnego użycia.
  3. Wymyte słoiki i pokrywki sparzyć wrzątkiem i pozostawić do wyschnięcia. W żadnym przypadku nie wycierać ich ścierką kuchenną, aby uniknąć rozwoju bakterii z pozostawionych włókien!
  4. Mój sposób na prawidłowo dopasowane pokrywki-przed gotowaniem : nalewam do słoików małą ilość przegotowanej, gorącej wody, zakręcam pokrywkę, odwracam słoik do góry dnem na ścierce kuchennej. Jeżeli po chwili, nie wycieka woda, oznaczam markerem dany słoik i pokrywkę tą samą cyfrą. Odkręcam pokrywkę, odkładam ją na bok.
  5. Po napełnieniu słoików, zabrudzoną zewnętrzną stronę szyjki słoika przecieramy spirytusem. Zakręcamy słoiki.
  6. W przypadku pasteryzacji słoiki nie zakręcamy mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.

Pasteryzacja

  1. Przed pasteryzacją na dnie wysokiego garnka (wyższego od naszych słoików) ułożyć lnianą ściereczkę kuchenną, na której stawiamy zakręcone słoiki, tak aby się nie stykały.
  2. Zalewamy garnek wodą do wysokości 2/3 słoika. Przykrywamy uchyloną lekko pokrywką, gotujemy na średnim ogniu. Od momentu zagotowania woda powinna delikatnie bulgotać.
  3. Słoiki pasteryzujemy od 5 do 30 minut w zależności od rodzaju przetworów.
  4. Po określonym czasie pasteryzacji wyłączyć ogień. Odczekać jakieś 10 minut. Ostrożnie wyciągnąć słoiki, dokręcić pokrywki.
  5. Słoiki ustawiamy do góry dnem na ściereczce kuchennej, do ostygnięcia. Ciepłe słoiki można odwrócić z powrotem do góry pokrywką.
Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o