Pizza z rukolą

Pizza z rukolą

90min
4porcje
Łatwy

Jeśli szukacie idealnego przepisu na pizzę, polecam szczególnie wersję pizzy z rukolą. Najbardziej dumna jestem z ciasta do pizzy, które jest delikatne i puszyste, ale też sprężyste. Składniki starczają na dwie pizze, na cienkim cieście o średnicy 32 cm. Zamiast ketchupu czy sosu czosnkowego, dla podkreślenia smaku rukoli, sera, kukurydzy i szynki koniecznie dodajcie oliwę z oliwek z dowolnymi przyprawami.

SKŁADNIKI – PIZZA Z RUKOLĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 kostki świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

SKŁADNIKI NA SOS

  • 1 cebula
  • 5 sporych łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawy do pizzy
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • olej, woda

DODATKI

  • 150 – 200 dkg dowolnej szynki w cienkich plastrach
  • 1 puszka kukurydzy
  • 20 – 30 dkg sera żółtego
  • przyprawa do pizzy
  • oliwa z oliwek
  • rukola

PRZEPIS NA PIZZĘ Z RUKOLĄ

  1. Przygotować ciasto. Jajko dobrze roztrzepać, dodać mąkę, sól.
  2. Drożdże wymieszać z 1/2 szklanki ciepłej wody i cukrem. Dodać do mąki.
  3. Dodać pozostałą w szklance ciepłą wodę.
  4. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki, wyrabiać ciasto.
  5. Pod koniec wyrabiania dodać olej.
  6. Ciasto oprószyć na koniec mąką i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  7. Przygotować sos. Cebulą pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju.
  8. Na koniec dodać pokrojony drobno lub wyciśnięty czosnek, koncentrat pomidorowy, cukier, przyprawy do pizzy.
  9. Wszystko razem podsmażyć przez chwilę. Dodać małą ilość wody, wymieszać, odstawić do ostygnięcia.
  10. Ciasto cienko rozwałkować, delikatnie podsypując mąką, ułożyć na blaszce odstawić na około 20 minut.
  11. Szynkę pokroić dowolnie, odcedzić kukurydzę, zetrzeć na tarce ser.
  12. Nagrzać piekarnik na 190°C.
  13. Pędzelkiem rozsmarować połowę sosu na jednym z ciast.
  14. Ułożyć połowę : szynki, kukurydzy, sera, posypać przyprawą do pizzy.
  15. Wstawić do piekarnika na 12-15 minut. Piec do czasu, aż ciasto nie będzie wiotkie.
  16. Przygotować drugą pizzę.
  17. Po upieczeniu pizzę skropić oliwą, ułożyć listki rukoli.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments