Pizza z pesto

Pizza z pesto


schedule
90min
12
Łatwy

Jesień to czar kolorów, opadające liście, ostatnie ciepłe dni … a u nas gorący piekarnik i zapach pizzy z pesto unoszący się w całym domu. Główny składnik to oczywiście pesto z zielonych oliwek i bazylii na idealnym cieście. Dla uzupełnienia smaku wędzony boczek, ser mozzarella, słonecznik, kukurydza i pomidorki cherry. Prawdziwie jesienne kolory w naszej kuchni. Składniki starczają na dwie pizze, na cienkim cieście o średnicy 32 cm.

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 kostki drożdży
  • 1 niepełna szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

DODATKI

  • 30-40 dkg surowego boczku wędzonego
  • 2 garście słoneczniku łuskanego
  • pesto z oliwek zielonych i bazylii
  • kukurydza
  • około 25 pomidorów cherry
  • 30 dkg sera mozzarella lub gouda
  • mieszanka przypraw do pizzy

PRZEPIS – PIZZA Z PESTO

  1. Na patelni uprażyć słonecznik, odstawić do wystygnięcia.
  2. Boczek pokroić w paski podsmażyć na patelni.
  3. Przygotować ciasto. Jajko dobrze roztrzepać, dodać mąkę, sól.
  4. Drożdże wymieszać z 1/2 szklanki ciepłej wody i cukrem, dodać do mąki.
  5. Dodać pozostałą w szklance ciepłą wodę.
  6. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki, wyrabiać ciasto.
  7. Pod koniec wyrabiania dodać olej.
  8. Ciasto oprószyć na koniec mąką i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  9. Ciasto podzielić na dwie części, cienko rozwałkować, delikatnie podsypując mąką, ułożyć na blaszce odstawić na około 20 minut.
  10. Nagrzać piekarnik na 180°C.
  11. Pierwszy spód posmarować cienko pesto, ułożyć połowę : szynki, kukurydzy, sera, posypać przyprawą do pizzy.
  12. Wstawić do piekarnika na 12-15 minut. Piec do czasu, aż ciasto nie będzie wiotkie.
  13. Przygotować drugą pizzę.


SMACZNEGO

Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o