Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem


schedule
180min
4
Trudny

Pierogi z mięsem w moim wydaniu lubią nawet dzieci. Jeśli nie mieliście okazji zrobić samemu, a pierogi ruskie już dawno Wam się przejadły, to polecam. Wołowina w farszu to źródło żelaza, które zapobiega anemii oraz białka, witamin B1, B6, B12, PP. Wołowinę można zastąpić tańszą ale mniej wartościową szynką lub łopatką wieprzową. Pierogi z mięsem polecam podawać z sałatą rukolą, która świetnie podkreśla smak i poprawia przyswajanie witamin.

SKŁADNIKI NA FARSZ

  • 50 dkg wołowiny (zrazowej lub ekstra)
  • 30-40 dkg boczku wędzonego
  • 2 ćwiartki kurczaka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • natka pietruszki
  • 1 cebula w łupce
  • 1 marchew
  • kawałek selera
  • sól, pieprz, magi
  • 1 duża obrana cebula
  • olej do smażenia

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 1 kg mąki poznańskiej (na około 90 pierogów wyciskanych od szklanki)
  • 1-2 jajka
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli

DODATKOWO

  • 1 obrana cebula
  • 3 łyżki margaryny
  • 3 łyżki oleju
  • sałata rukola

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Wołowinę, boczek, nogi kurczaka zalewamy wodą.
  2. Po około 15 minutach zbieramy szumowiny przez około 30 minut (średnio co 10 minut).
  3. Dodajemy cebulę w łupce (ścinamy końcówki), pokrojone w kawałki : marchew seler, oraz sól, pieprz, magi.
  4. Po 30 minutach wyciągamy nogi kurczaka i boczek.
  5. Wołowinę gotujemy jeszcze przez 40 minut.
  6. Odlewamy 1,5-2 szklanki wywaru.
  7. Oddzielamy mięso z kości kurczaka i mielimy w maszynce (na małych oczkach), razem z wołowiną, boczkiem oraz ugotowaną marchewką.
  8. Obraną cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju, dodajemy do mięsa.
  9. Bułkę tartą mieszamy z 1,5 szklanki wywaru i dodajemy do mięsa.
  10. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku magi, pieprzem.
  11. Jeżeli mięso jest zbyt suche, dolewamy dodatkowo 0,5 szklanki wywaru.
  12. Z mąki odsypujemy ½ szklanki i odstawiamy na bok (na koniec wyrabiania)
  13. Mąkę przesypujemy do misy, dodajemy jajko, sól oraz 1,5 szklanki ciepłej wody.
  14. W trakcie łączenia składników można dodać trochę wody, jeżeli ciasto jest zbyt twarde, albo trochę mąki jeżeli ciasto jest zbyt miękkie.
  15. Po połączeniu składników, ciasto ugniatamy na stole do momentu, aż będzie gładkie, jednolite i elastyczne.
  16. Ciasto umieszczamy z powrotem w misie, przykrywamy wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 30 minut.
  17. Ciasto dzielimy na dwie części i kolejno wałkujemy, podsypując mąką i obracając dość często ciasto.
  18. Kiedy plac będzie miał grubość około 3 milimetrów, jego wierzch podsypujemy delikatnie mąką, którą rozprowadzamy.
  19. Wykrawamy szklanką krążki – jeden obok drugiego.
  20. Pozostałe skrawki ponownie ugniatamy, wałkujemy i wykrawamy z nich krążki.
  21. Krążki układamy po pięć, jeden na drugim i przykrywamy lekko wilgotnym ręcznikiem kuchennym.
  22. Przed nałożeniem farszu, każdy krążek odwracamy koniecznie spodem do góry, inaczej ciężko nam będzie skleić brzegi pierogów.
  23. Farsz nakładamy łyżeczką, wcześniej palcami lekko go ubijamy, żeby się nie rozwalał.
  24. Dokładnie zlepiamy brzegi i układamy pierogi na blaszce.
  25. Do gotującej, osolonej wody w dużym garnku wkładamy ostrożnie połowę naszych pierogów, od razu delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.
  26. Pierogi z kilka minut mieszamy, aż wypłyną na powierzchnię wody.
  27. Dodajemy 2 łyżki oleju, żeby pierogi nie sklejały się.
  28. Po 4-5 minutach odcedzamy i lekko studzimy pierogi.
  29. Cebulę kroimy w kostkę smażymy na margarynie. Ma ona wtedy piękny, złoty kolor.
  30. Na koniec smażenia dodajemy olej.
  31. Na talerze kładziemy opłukaną rukolę, na niej układamy pierogi.
  32. Pierogi polewamy cebulką z tłuszczem.

SMACZNEGO!

Podziel się

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz