Pierogi z kapustą i pieczarkami

Pierogi z kapustą i pieczarkami


schedule
120min
8
Średni

Pierogi z kapustą i pieczarkami oczywiście nie tylko w święta, ale już w klimacie przedświątecznym. Grzyby w tym przepisie dodaję tylko w niewielkiej ilości dla smaku. Można zastąpić je kostkami grzybowego bulionu, wtedy zamiast sosu grzybowego pierogi podaję z podsmażoną cebulką. Królewski dodatek to oczywiście barszcz czerwony.

SKŁADNIKI NA FARSZ

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 łyżka przyprawy do bigosu
  • 1 kg pieczarek
  • 40 g grzybów suszonych
  • 2 kostki bulionu grzybowego
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz, magi do smaku
  • olej do smażenia

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 1 kg mąki pszennej (poznańskiej lub tortowej na około 90 pierogów wyciskanych od szklanki)
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli

SKŁADNIKI NA SOS GRZYBOWY

  • 1 mała cebula
  • woda z grzybów
  • olej do smażenia
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • pieprz, magi do smaku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • natka pietruszki

PRZEPIS NA PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI

  1. Przygotować farsz. Grzyby namoczyć w letniej wodzie, odstawić na minimum 5 godzin, aż zmiękną.
  2. Wodę z grzybów przelać przez gęste sitko, żeby pozbyć się piasku.
  3. Do odcedzonej wody dodać miękkie grzyby, gotować przez 40 minut.
  4. Grzyby odcisnąć, zmielić na farsz, wodę grzybową zachować na sos.
  5. Kapustę kiszoną wypłukać trzykrotnie w chłodnej wodzie.
  6. Kapustę zalać wodą, dodać przyprawę do bigosu, gotować przez 30 minut, na koniec posolić, ostudzić, odcisnąć, pokroić bardzo drobno.
  7. Pieczarki pokroić w drobną kostkę, smażyć na odrobinie oleju. Podczas smażenia pieczarek dodajemy kostki bulionu grzybowego.
  8. Do farszu dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę.
  9. Przygotować ciasto. Mąkę przesypać do misy (odsypać 2/3 szklanki mąki, którą dodajemy na koniec wyrabiania).
  10. Dodać jajka, sól oraz 1,5 szklanki ciepłej wody.
  11. W trakcie łączenia składników można dodać trochę wody, jeżeli ciasto jest zbyt twarde, albo trochę mąki, jeżeli ciasto jest zbyt miękkie.
  12. Po połączeniu składników ciasto ugniatamy na stole do momentu, aż będzie gładkie, jednolite i elastyczne.
  13. Ciasto przykryć wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 30 minut.
  14. Następnie ciasto podzielić na dwie części i kolejno wałkować, podsypując mąką i obracając ciasto dość często.
  15. Kiedy ciasto będzie miało grubość około 3 milimetrów, jego wierzch podsypać delikatnie mąką.
  16. Wykrawać szklanką krążki – jeden obok drugiego.
  17. Pozostałe skrawki ponownie ugniatamy, wałkujemy i wykrawamy z nich krążki.
  18. Krążki układać po pięć, jeden na drugim i przykryć ręcznikiem kuchennym.
  19. Przed nałożeniem farszu, każdy krążek ciasta odwrócić koniecznie spodem do góry, inaczej ciężko nam będzie skleić brzegi pierogów.
  20. Dokładnie zlepić brzegi i układać pierogi na blaszce.
  21. Do gotującej, osolonej wody dodać 2 łyżki oleju, żeby pierogi się nie sklejały.
  22. Włożyć ostrożnie połowę naszych pierogów, od razu delikatnie mieszamy, aż wypłyną na powierzchnię wody.
  23. Po 5 minutach odcedzić i ostudzić pierogi.
  24. Pierogi podawać można z podsmażoną cebulką lub sosem grzybowym.
  25. Przygotować sos grzybowy. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, dodać 3 łyżki oleju, chwilę podsmażyć.
  26. Cebulę zalać wodą z grzybów, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz pokrojoną natkę pietruszki, doprawić magi i pierzem.
  27. Mąkę rozrobić z odrobiną zimnej wody, dodać do sosu, mieszać, aż sos zgęstnieje.


SMACZNEGO

Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o