Pasztet mięsny

Pasztet mięsny


schedule
90min
12
Średni

Z myślą o nadchodzących świętach wielkanocnych przygotowałam przepis na tradycyjny domowy pasztet mięsny. Do mojego pasztetu dodaję cztery rodzaje mięsa: łopatkę, boczek wieprzowy, nogę z kurczaka i wątróbkę drobiową. Jest bardzo smaczny, lekko wilgotny, idealnie przyprawiony nie tylko na świąteczny stół. Pasztet mięsny jest też na pewno zdrowszy od kupnych wędlin. To apetyczny dodatek do naszych domowych kanapek. Warto więc dla odmiany poświęcić trochę więcej czasu na jego przygotowanie.

SKŁADNIKI NA PASZTET–ROSÓŁ

  • 40 dkg łopatki lub karkówki
  • 20 dkg surowego boczku
  • 1 noga z kurczaka
  • 1 mała cebula w łupce
  • 1 mała marchew
  •  kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 7 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 czubata łyżka soli

DODATKOWO DO PASZTETU

  • 20 dkg wątróbki z kurczaka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki majeranku
  • magi do smaku
  • około 2 szklanki wywaru z mięsa
  • foremka aluminiowa o pojemności około 600 cm3
  • masło i bułka tarta do foremki

PRZEPIS NA PASZTET MIĘSNY

  1. Ugotować rosół. Do garnka włożyć łopatkę, boczek i nogę z kurczaka.
  2. Dodać warzywa i przyprawy, zalać zimną wodą.
  3. Gotować około 1,5 godziny.
  4. Wyciągamy mięso z rosołu (wywar zachować do pasztetu).
  5. Wątróbkę oczyścić z twardych żyłek, zalać wodą, gotować przez około 20 minut.
  6. Zlewamy wodę z wątróbki.
  7. Mięso po ostudzeniu trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
  8. Do zmielonej masy dodać 1 szklankę bułki tartej, wbić jajka, wsypać przyprawy.
  9. Dodać 1,5-2 szklanki wywaru z rosołu. Masa ma być wilgotna.
  10. Foremkę wysmarować masłem, posypać bułką tartą.
  11. Przełożyć do nich masę pasztetu.
  12. Wierzch pasztetu posmarować roztopionym masłem i posypać papryką słodką.
  13. Piec w temperaturze 170°C przez około 60 minut, aż pasztet zacznie odchodzić od brzegów foremki.

SMACZNEGO

Podziel się

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

avatar
  Subscribe  
Powiadom o