Bułki na parze - PARUCHY

Paruchy bułki na parze

120min
4porcje
Średni

W sklepach są dostępne gotowe paruchy tzw. bułki na parze, ale nie zastąpią domowych bułek. Dla wszystkich, którzy szukają sprawdzonego przepisu i chcą poświęcić trochę więcej czasu na przygotowanie własnych paruchów, polecam mój własny przepis. Bułki na parze można podawać z gulaszem wieprzowym lub ze słodkim sosem (truskawkowym itp.).

SKŁADNIKI – BUŁKI NA PARZE – PARUCHY

  • 5 szklanek mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 3/4 kostki drożdży
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

PRZEPIS NA BUŁKI NA PARZE – PARUCHY

  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem i niewielką ilością mleka, dodać i wymieszać z 1 łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
  2. Jajka roztrzepać, dodać sól, mąkę i drożdże.
  3. Przy wyrabianiu ciasta dodać olej. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  4. Uformować małe kulki – bułki, oprószyć mąką. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut pod lnianą ścierką.
  5. W płaskim garnku zagotować wodę, na wierzch położyć sito-pokrywę, na której układamy w odstępach bułki. Przykrywamy odwróconą do góry dnem metalową miską lub garnkiem.
  6. Bułki pod przykryciem trzymamy około 10 minut.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments