Panna cotta z owocami

Panna cotta z owocami

30min
6porcji
Łatwy

Długo czekałam z wykorzystaniem przepisu na PANNA COTTA z owocami. Dziś „pierwsze koty za płoty” i o to na podwieczorek bardzo prosty w przygotowaniu: pyszny, delikatny, śmietanowy włoski deser.
W deserze połączyłam śmietanę i mleko razem z żelatyną. Do smaku dodałam oczywiście laskę wanilii. Panna cottę polewamy obficie sosem owocowym i ozdabiamy owocami: truskawki, maliny, jeżyny, jagody, borówki amerykańskie (do wyboru). Przepis wystarcza na 6-plastikowych foremek do galaretek o pojemności 180 ml każdy.

SKŁADNIKI – PANNA COTTA Z OWOCAMI

  • 500 ml słodkiej śmietany 30%
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki żelatyny (na 2/3 szklanki wody)
  • 1 laska wanilii

DODATKI

  • os owocowy, malinowy lub truskawkowy
  • owoce do wyboru: truskawki, maliny, jeżyny, jagody, borówki amerykańskie

PRZEPIS NA PANNA COTTA Z OWOCAMI

  1. Śmietanę, mleko, cukier zagotować w garnku razem z przekrojoną wzdłuż laską wanilii, którą na koniec usuwamy.
  2. Żelatynę rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać.
  3. Do gorącej śmietany z mlekiem wlać ciepłą żelatynę, wymieszać dokładnie.
  4. Po ostudzeniu przelać do plastikowych foremek.
  5. Odstawić do lodówki do stężenia na minimum 3 godziny.
  6. Panna cottę wyciągnąć z foremek, odwrócić do góry dnem na talerzykach.
  7. Polać dowolnym sosem owocowym i ozdobić owocami.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments