Ogórki z curry w słoikach

Ogórki z curry w słoikach


schedule
180min
12
Łatwy

Czas na orientalne ogórki z curry w słoikach – z moją ulubioną mieszanką ziół: kurkumy, kolendry, imbiru, goździków, cynamonu, kminku i chili. Dla smaku i aromatu dodajemy jeszcze nać selera i oczywiście gorczycę – królową ogórków konserwowych! Ogórki konserwowe z curry to świetny dodatek do kanapek z mięsiwem, nie tylko na kolację.
Przepis ten jest na 12 słoików po 0,66 l.

SKŁADNIKI NA OGÓRKI Z CURRY

  • 4 kg świeżo zerwanych ogórków gruntowych
  • 5 litrów wody
  • 2,5 szklanki octu spirytusowego 10 %
  • 5 sporych łyżek soli
  • 3 szklanki cukru
  • 2 duże cebule
  • nać selera
  • 1 opakowanie gorczycy białej
  • 1 opakowanie przyprawy curry

DO KAŻDEGO SŁOIKA DODAJEMY

  • plaster cebuli
  • kilka listków natki selera
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1/3 łyżeczki curry

PRZEPIS NA OGÓRKI Z CURRY W SŁOIKACH

  1. Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.
  2. Bardzo dokładnie wymyć ogórki w letniej wodzie. Większe ogórki przekroić wzdłuż, mniejszym ogórkom ściąć końcówki.
  3. Zagotować wodę na zalewę, wymieszać z cukrem, solą, aż do ich całkowitego rozpuszczenia, dodać ocet.
  4. Do każdego słoika dodać składniki wymienione w spisie.
  5. Słoiki uzupełnić ogórkami do 2/3 wysokości słoika (układać je pionowo).
  6. Ogórki zalać gorącą zalewą, pozostawić około dwa centymetry od wysokości szyjki słoika.
  7. Słoiki pasteryzujemy przez 5 minut.
  8. Słoiki z ogórkami odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).
Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o