Ogórki z chili

Ogórki z chili


schedule
120min
10
Łatwy

Sezon na ogórki gruntowe trwa. Dla miłośników domowych przetworów proponuję przepis na ogórki z chili. Papryka nadaje ogórkom wyjątkowy pikantny smak, nie znajdziecie takich w marketach. Gorąco polecam na imprezowy stół! Składniki wystarczają na 10 słoików po 0,25 l. Zaletą przepisu na ogórki z chili jest to, że słoików nie trzeba gotować! 🙂

SKŁADNIKI

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 4 łyżki soli
  • 1,5 główki czosnku
  • 8 łyżek oleju
  • 1,5 szklanki octu
  • 3 łyżeczki chili
  • 0,5 kg cukru

PRZEPIS NA OGÓRKI Z CHILI:

  1. Wodą z płynem do naczyń wymyć słoiki (około 12 słoików w razie uszkodzenia) oraz pokrywki. Pokrywki tak jak słoiki nie mogą być uszkodzone (zardzewiałe).
  2. Następnie sparzyć wrzątkiem i pozostawić do wyschnięcia. W żadnym przypadku nie wycierać słoików ścierką kuchenną, aby uniknąć rozwoju bakterii z pozostawionych włókien!
  3. Mój sposób na prawidłowo dopasowane pokrywki przed gotowaniem : nalewam do słoików małą ilość przegotowanej, gorącej wody, zakręcam pokrywkę, odwracam słoik do góry dnem na ścierce kuchennej. Jeżeli po chwili, woda nie wycieka ze słoika oznaczam markerem dany słoik i pokrywkę cyfrą. Odkręcam pokrywkę, odkładam ją na bok.
  4. Bardzo dokładnie wymyć ogórki w letniej wodzie i pokroić wzdłuż na 4-6 części.
  5. Ogórki zasypujemy solą, mieszamy i pozostawiamy na 6 godzin.
  6. Odlać wodę z ogórków, posypać je chili i zmiażdżonym czosnkiem.
  7. Zagotować olej i wrzącym polać ogórki.
  8. Zagotować ocet z cukrem i wrzącym polać ogórki, wymieszać. Odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce.
  9. Nakładamy ogórki do słoika i uzupełniamy zalewą do wysokości szyjki słoika.
  10. Zabrudzoną zewnętrzną stronę szyjki słoika przecieramy spirytusem.
  11. Słoiki mocno zakręcamy, nie gotujemy, odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).
Podziel się

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz