Sezon na ogórki gruntowe trwa. Dla miłośników domowych przetworów proponuję przepis na ogórki z chili. Papryka nadaje ogórkom wyjątkowy pikantny smak, nie znajdziecie takich w marketach. Gorąco polecam na imprezowy stół! Składniki wystarczają na 10 słoików po 0,25 l. Zaletą przepisu na ogórki z chili jest to, że słoików nie trzeba gotować! 🙂
SKŁADNIKI
- 3 kg ogórków gruntowych
- 4 łyżki soli
- 1,5 główki czosnku
- 8 łyżek oleju
- 1,5 szklanki octu
- 3 łyżeczki chili
- 0,5 kg cukru
PRZEPIS NA OGÓRKI Z CHILI
- Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.
- Bardzo dokładnie wymyć ogórki w letniej wodzie i pokroić wzdłuż na 4-6 części.
- Ogórki zasypujemy solą, mieszamy i pozostawiamy na 6 godzin.
- Odlać wodę z ogórków, posypać je chili i zmiażdżonym czosnkiem.
- Zagotować olej i wrzącym polać ogórki.
- Zagotować ocet z cukrem i wrzącym polać ogórki, wymieszać. Odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce.
- Nakładamy ogórki do słoika i uzupełniamy zalewą do wysokości szyjki słoika.
- Zabrudzoną zewnętrzną stronę szyjki słoika przecieramy spirytusem.
- Słoiki mocno zakręcamy, nie gotujemy, odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).