Ogórki w musztardzie

Ogórki w musztardzie

180min
12porcji
Średni

W naszym domu wariacja na temat ogórków trwa! Teraz przyszedł czas na ogórki w musztardzie. Przetwory te mają sporo swoich fanów i duże wzięcie jako „zagrycha” na imprezach. Dzięki pomocy męża robota poszła sprawnie. Ogórków nigdy dość, a te w zalewie musztardowej mają wyrazisty smak i są naprawdę wyjątkowe! Składniki wystarczają na 12 słoików po 0,66l.

SKŁADNIKI – OGÓRKI W MUSZTARDZIE

  • 4 kg świeżo zerwanych ogórków gruntowych
  • 3 litry wody
  • 2 musztardy (po 200 g) stołowe lub sarepskie bez konserwantów
  • 1,5 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 0,5 szklanki soli
  • 1,5 szklanki cukru

NA DNO KAŻDEGO SŁOIKA UKŁADAMY

  • kilka małych gałązek świeżego kopru
  • 6 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka gorczycy

PRZEPIS NA OGÓRKI W MUSZTARDZIE

  1. Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.
  2. Zagotować wodę na zalewę, dodać sól, cukier, ocet i musztardę, wymieszać, gotować jeszcze 5 minut.
  3. Bardzo dokładnie wymyć ogórki w letniej wodzie. Małym ogórkom ściąć końcówki a większe przeciąć wzdłuż.
  4. Na spód każdego słoika układamy kilka małych gałązek świeżego kopru, 6 ziaren pieprzu i 1 łyżeczkę gorczycy.
  5. Słoiki uzupełniamy ogórkami do 3/4 wysokości słoika.
  6. Zalewamy słoiki gorącą zalewą, pozostawić około dwa centymetry od wysokości szyjki słoika.
  7. Zewnętrzną stronę szyjki słoika przecieramy spirytusem.
  8. Słoiki nie zakręcamy mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
  9. Pasteryzujemy przez 5 minut.
  10. Słoiki odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments