Ogórki w musztardzie

Ogórki w musztardzie


schedule
180min
12
Średni

W naszym domu wariacja na temat ogórków trwa! Teraz przyszedł czas na ogórki w musztardzie. Przetwory te mają sporo swoich fanów i duże wzięcie jako „zagrycha” na imprezach. Dzięki pomocy męża robota poszła sprawnie. Ogórków nigdy dość, a te w zalewie musztardowej mają wyrazisty smak i są naprawdę wyjątkowe! Składniki wystarczają na 12 słoików po 0,66l.

SKŁADNIKI

  • 4 kg świeżo zerwanych ogórków gruntowych
  • 3 litry wody
  • 2 musztardy (po 200 g) stołowe lub sarepskie bez konserwantów
  • 1,5 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 0,5 szklanki soli
  • 1,5 szklanki cukru

NA DNO KAŻDEGO SŁOIKA UKŁADAMY

  • kilka małych gałązek świeżego kopru
  • 6 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka gorczycy

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Wodą z płynem do naczyń wymyć słoiki oraz pokrywki. Pokrywki tak jak słoiki nie mogą być uszkodzone (zardzewiałe).
  2. Następnie sparzyć wrzątkiem i pozostawić do wyschnięcia. W żadnym przypadku nie wycierać słoików ścierką kuchenną, aby uniknąć rozwoju bakterii z pozostawionych włókien!
  3. Mój sposób na prawidłowo dopasowane pokrywki przed gotowaniem : nalewam do słoików małą ilość przegotowanej, gorącej wody, zakręcam pokrywkę, odwracam słoik do góry dnem na ścierce kuchennej. Jeżeli po chwili, woda nie wycieka ze słoika oznaczam markerem dany słoik i pokrywkę tą samą cyfrą. Odkręcam pokrywkę, odkładam ją na bok.
  4. Zagotować wodę na zalewę, dodać sól, cukier, ocet i musztardę, wymieszać, gotować jeszcze 5 minut.
  5. Bardzo dokładnie wymyć ogórki w letniej wodzie. Małym ogórkom ściąć końcówki a większe przeciąć wzdłuż.
  6. Na spód każdego słoika układamy kilka małych gałązek świeżego kopru, 6 ziaren pieprzu i 1 łyżeczkę gorczycy.
  7. Słoiki uzupełniamy ogórkami do 3/4 wysokości słoika.
  8. Zalewamy słoiki gorącą zalewą, pozostawić około dwa centymetry od wysokości szyjki słoika.
  9. Zewnętrzną stronę szyjki słoika przecieramy spirytusem.
  10. Słoiki nie zakręcamy mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
  11. Na dnie wysokiego garnka (wyższego od naszych słoików) ułożyć lnianą ściereczkę kuchenną, na której stawiamy zakręcone słoiki, tak aby się nie stykały.
  12. Zalewamy garnek wodą do wysokości 3/4 słoika. Przykrywamy uchyloną lekko pokrywką.
  13. Na średnim gazie gotujemy wodę. Zmniejszamy gaz tak aby woda delikatnie bulgotała. Pasteryzujemy krótko około 5 minut od momentu zagotowania wody. W słoikach powinny pojawić się pęcherzyki powietrza.
  14. Wyłączyć gaz. Po chwili ostrożnie wyciągnąć słoiki, dokręcić mocno pokrywki.
  15. Słoiki ustawiamy do góry dnem na ściereczce kuchennej, do ostygnięcia. Ciepłe słoiki można odwrócić z powrotem do góry pokrywką.
  16. Słoiki odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).
Podziel się

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz