Ogórki w ketchupie

Ogórki w ketchupie

180min
12porcji
Średni

Dzisiaj przyszła kolej na ogórki w ketchupie. To kolejny dowód na to, że domowe przetwory zwłaszcza z ogórków mogą mieć wiele odsłon i mogą cieszyć nasze podniebienia przez całą jesień i zimę. Aby ogórki lepiej naciągały smakiem ketchupu można je obrać, ale również wystarczy ściąć końcówki lub przeciąć wzdłuż większe okazy. Składniki wystarczają na 12 słoików po 0,66 l.

SKŁADNIKI – OGÓRKI W KETCHUPIE

  • 4 kg świeżo zerwanych ogórków gruntowych
  • 3 litry wody
  • 2 szklanki ketchupu bez konserwantów
  • 1,5 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 4 łyżki soli
  • 1,5 szklanki cukru

NA DNO KAŻDEGO SŁOIKA UKŁADAMY

  • kilka małych gałązek świeżego kopru
  • 6 ziaren pieprzu
  • 6 plasterków marchewki

PRZEPIS NA OGÓRKI W KETCHUPIE

  1. Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.
  2. Zagotować wodę na zalewę, dodać sól, cukier, ocet i ketchup, wymieszać, gotować jeszcze 5 minut.
  3. Bardzo dokładnie wymyć ogórki w letniej wodzie. Małym ogórkom ściąć końcówki a większe przeciąć wzdłuż.
  4. Na spód każdego słoika układamy kilka małych gałązek świeżego kopru, ziarna pieprzu i plasterki marchewki.
  5. Słoiki uzupełniamy ogórkami do 3/4 wysokości słoika.
  6. Zalewamy słoiki gorącą zalewą, pozostawić około dwa centymetry od wysokości szyjki słoika.
  7. Zewnętrzną stronę szyjki słoika przecieramy spirytusem.
  8. Słoiki nie zakręcamy mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
  9. Pasteryzujemy przez 5 minut.
  10. Słoiki ustawiamy do góry dnem na ściereczce kuchennej, do ostygnięcia. Ciepłe słoiki można odwrócić z powrotem do góry pokrywką.
  11. Słoiki odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
iza
6 lat temu

ciekawy przepis