Ogórki po krakowsku

Ogórki po krakowsku 1


schedule
180min
12
Średni

Dla osób, które chcą zrobić własne przetwory domowe, polecam przepis na ogórki konserwowe po krakowsku. Przepis ten jest na 12 słoików po 0,66l. Podstawą udanych przetworów są ogórki gruntowe hodowane bez nawozów. Ogórki po krakowsku w zalewie octowej mają smak lekko słodki. Doprawione są świeżym koprem, ząbkami czosnku, chrzanem oraz ziarenkami gorczycy, liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem. Aby ogórki były jędrne i kruche pasteryzujemy je bardzo krótko, tylko przez pięć minut.

SKŁADNIKI

  • 4 kg świeżo zerwanych ogórków gruntowych
  • 5 litrów wody
  • 2,5 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 5 sporych łyżek soli
  • 2,5 szklanki cukru

NA DNO KAŻDEGO SŁOIKA UKŁADAMY

  • 5-6 plasterków obranej marchewki
  • kilka małych gałązek świeżego kopru
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 mały liść laurowy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • kilka wiórków korzenia chrzanu
  • 6 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • szczypta pieprzu czarnego mielonego

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Wodą z płynem do naczyń wymyć słoiki oraz pokrywki. Pokrywki tak jak słoiki nie mogą być uszkodzone (zardzewiałe).
  2. Następnie sparzyć wrzątkiem i pozostawić do wyschnięcia. W żadnym przypadku nie wycierać słoików ścierką kuchenną, aby uniknąć rozwoju bakterii z pozostawionych włókien!
  3. Mój sposób na prawidłowo dopasowane pokrywki przed gotowaniem : nalewam do słoików małą ilość przegotowanej, gorącej wody, zakręcam pokrywkę, odwracam słoik do góry nogami na ścierce kuchennej. Jeżeli po chwili, woda nie wycieka ze słoika oznaczam dany słoik i pokrywkę cyfrą markerem. Odkręcam pokrywkę, odkładam ją na bok.
  4. Bardzo dokładnie wymyć ogórki w letniej wodzie.
  5. Zalewę nie gotujemy, mieszamy przegotowaną wodę z cukrem, solą do ich całkowitego rozpuszczenia, dodajemy ocet.
  6. Na spód każdego słoika układamy składniki wymienione w spisie.
  7. Słoiki uzupełniamy ogórkami do 2/3 wysokości słoika, układamy je pionowo jaśniejszym końcem do góry.
  8. Zalewamy słoiki zimną zalewą, pozostawić około dwa centymetry od wysokości szyjki słoika.
  9. Zewnętrzną stronę szyjki słoika przecieramy spirytusem.
  10. Słoiki nie zakręcamy mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
  11. Na dnie wysokiego garnka (wyższego od naszych słoików) ułożyć lnianą ściereczkę kuchenną, na której stawiamy zakręcone słoiki, tak aby nie stykały się.
  12. Zalewamy garnek wodą do wysokości 3/4 słoika. Przykrywamy uchyloną lekko pokrywką.
  13. Na średnim gazie gotujemy wodę. Zmniejszamy gaz tak aby woda delikatnie bulgotała. Pasteryzujemy krótko około 5 minut od momentu zagotowania wody. W słoikach powinny pojawić się pęcherzyki powietrza.
  14. Wyłączyć gaz. Po chwili ostrożnie wyciągnąć słoiki, dokręcić mocno pokrywki.
  15. Słoiki ustawiamy do góry dnem na ściereczce kuchennej, do ostygnięcia. Ciepłe słoiki można odwrócić z powrotem do góry pokrywką.
  16. Słoiki odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).
Podziel się

Dodaj komentarz

1 Komentarz do "Ogórki po krakowsku"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Cook and Love
Gość

Dzięki za przydatny poradnik :] Jutro biorę się za robotę :]

wpDiscuz