Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

180min
12porcji
Średni

Dla wszystkich, którzy dotąd nie robili jeszcze przetworów w słoikach, mam przepis na ogórki kiszone. Nie znajdziecie w żadnym sklepie ogórków kiszonych lepszych od domowych. Właśnie to zmobilizowało mnie do zrobienia własnych przetworów domowych. Składniki wystarczają na 12 litrowych słoików. Podstawą udanych przetworów są ogórki gruntowe hodowane bez nawozów, świeże, nie przerośnięte, twarde, zbite. Ja dotąd trzymam się tylko jednej odmiany, jest to ogórek śremski o jasnozielonym kolorze – stara babcina zasada! Kupuję je od końca czerwca do końca lipca. Owszem słyszałam, że jest odmiana o ciemnozielonym kolorze, która ponoć sprawdza się do kiszenia, ale sama nie odważyłam się na takie ryzyko – wtopiona kasa i robota na marne! Kiszone ogórki są źródłem kwasu mlekowego, który oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny przed chorobami. Kwas mlekowy osłania florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów, zmniejsza poziom cholesterolu.

SKŁADNIKI – OGÓRKI KISZONE

  • 6 kg ogórków gruntowych bez nawozu
  • 6 litrów wody
  • 7 łyżek soli
  • 1-2 wiązki kopru
  • 12-18 ząbków czosnku
  • 1-2 korzenie chrzanu

PRZEPIS NA KISZONE OGÓRKI

  1. Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.
  2. Zagotować wodę, wymieszać z solą.
  3. Bardzo dokładnie wymyć ogórki w letniej wodzie. Wypłukać koper podzielić na krótsze kawałki. Obrać chrzan, pokroić w słupki.
  4. Na spód każdego słoika układamy 1-2 ząbki czosnku i kwiatostan z nasionami kopru.
  5. Słoiki uzupełniamy ogórkami do 2/3 wysokości słoika, układamy je pionowo jaśniejszym końcem do góry.
  6. W szczeliny wkładamy chrzan, na wierzch zwinięte łodygi kopru, ale przed szyjką słoika.
  7. Zalewamy słoiki gorącą wodą, pozostawić około dwa centymetry od wysokości szyjki słoika.
  8. Zabrudzoną zewnętrzną stronę szyjki słoika przecieramy spirytusem.
  9. Słoiki zakręcamy mocno i ustawiamy do góry dnem na ściereczce kuchennej na 2-3 godziny.
  10. Słoiki odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments