Ogórki kiszone

Ogórki kiszone


schedule
180min
12
Średni

Dla wszystkich, którzy dotąd nie robili jeszcze przetworów w słoikach, mam przepis na ogórki kiszone. Nie znajdziecie w żadnym sklepie ogórków kiszonych lepszych od domowych. Właśnie to zmobilizowało mnie do zrobienia własnych przetworów domowych. Składniki wystarczają na 12 litrowych słoików. Podstawą udanych przetworów są ogórki gruntowe hodowane bez nawozów, świeże, nie przerośnięte, twarde, zbite. Ja dotąd trzymam się tylko jednej odmiany, jest to ogórek śremski o jasnozielonym kolorze – stara babcina zasada! Kupuję je od końca czerwca do końca lipca. Owszem słyszałam, że jest odmiana o ciemnozielonym kolorze, która ponoć sprawdza się do kiszenia, ale sama nie odważyłam się na takie ryzyko – wtopiona kasa i robota na marne! Kiszone ogórki są źródłem kwasu mlekowego, który oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny przed chorobami. Kwas mlekowy osłania florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów, zmniejsza poziom cholesterolu.

SKŁADNIKI

  • 6 kg ogórków gruntowych bez nawozu !
  • 6 litrów wody
  • 7 łyżek soli
  • 1-2 wiązki kopru
  • 1-2 korzenie chrzanu
  • 12-18 ząbków czosnku

PRZEPIS NA OGÓRKI KISZONE:

  1. Wodą z płynem do naczyń wymyć słoiki (około 14 słoików w razie uszkodzenia) oraz pokrywki. Pokrywki tak jak słoiki nie mogą być uszkodzone (zardzewiałe).
  2. Następnie słoiki i pokrywki sparzyć wrzątkiem i pozostawić do wyschnięcia. W żadnym przypadku nie wycierać słoików ścierką kuchenną, aby uniknąć rozwoju bakterii z pozostawionych włókien!
  3. Mój sposób na prawidłowo dopasowane pokrywki: nalewam do słoików małą ilość przegotowanej, gorącej wody, zakręcam pokrywkę, odwracam słoik do góry dnem na ścierce kuchennej. Jeżeli po chwili, woda nie wycieka ze słoika oznaczam markerem dany słoik i pokrywkę cyfrą. Odkręcam pokrywkę, odkładam ją na bok.
  4. Zagotować wodę, wymieszać z solą.
  5. Bardzo dokładnie wymyć ogórki w letniej wodzie. Wypłukać koper podzielić na krótsze kawałki. Obrać chrzan, pokroić w słupki.
  6. Na spód każdego słoika układamy 1-2 ząbki czosnku i kwiatostan z nasionami kopru.
  7. Słoiki uzupełniamy ogórkami do 2/3 wysokości słoika, układamy je pionowo jaśniejszym końcem do góry.
  8. W szczeliny wkładamy chrzan, na wierzch zwinięte łodygi kopru, ale przed szyjką słoika.
  9. Zalewamy słoiki gorącą wodą, pozostawić około dwa centymetry od wysokości szyjki słoika.
  10. Zabrudzoną zewnętrzną stronę szyjki słoika przecieramy spirytusem.
  11. Słoiki zakręcamy mocno i ustawiamy do góry dnem na ściereczce kuchennej na 2-3 godziny.
  12. Słoiki odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).
Podziel się

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz