Obiad


Kopytka z sosem myśliwskim
Dla wszystkich ceniących sobie tradycyjne dania proponuję przepis na kopytka z sosem myśliwskim w moim wydaniu. Kopytka najlepiej smakują podsmażone na patelni. Ogórek kiszony i papryka czerwona podkreślają smak sosu na bazie podsuszanej kiełbasy. Całość komponuję się wyjątkowo smacznie i kusząco. Kopytka polecam zwłaszcza dla znudzonych daniami tylko z samymi […]

Kopytka z sosem myśliwskim


Knedle ze śliwkami
W te ostatnie dni lata proponuję obiad na słodko – knedle ze śliwkami – obowiązkowa pozycja w moim menu. Śliwki cieszą oko niebieskimi i fioletowymi barwami :), a podniebienie wyjątkowym smakiem. Do knedli najlepsza będzie niewielka, słodka i aromatyczna węgierka. Kolejny przykład, na to jak jeden owoc może stworzyć pyszne […]

Knedle ze śliwkami


Zupa jarzynowa
Sezon na fasolkę szparagową już się kończy, dlatego korzystam z okazji i robię pyszną zupę jarzynową. Po sezonie fasolkę zastępuję groszkiem konserwowym. W zupie jarzynowej oczywiście nie może zabraknąć kalafiora, ziemniaków, cebuli, marchwi i selera. Dobrze byłoby dodać świeżą brukselkę, ale nie zawsze jest dostępna w sprzedaży, nawet w sezonie. […]

Zupa jarzynowa



Kotlety rybne
Nawet w filetach z ryb można znaleźć ości, dlatego często mielę je na kotlety. Kotlety rybne są bezpiecznym rozwiązaniem obiadu nie tylko dla dzieci. Podstawą tego dania są świeże filety z dorsza, morszczuka lub mintaja. Odradzam mrożone filety w grubej glazurze, które po rozmrożeniu nie nadają się do smażenia. Rybę […]

Kotlety rybne


Zupa brokułowa
O tym jak duże właściwości zdrowotne posiada brokuł nie muszę pisać, każdy to wie. Przepis na zupę brokułową i inne zupy jako pierwsze znalazły się w moim szkolnym zeszycie z przepisami. Obserwowałam mamę w kuchni i spisywałam dokładnie wszystkie czynności krok po kroku. Na początku to była dla mnie czarna […]

Zupa brokułowa


Zupa pomidorowa
Dziś do kolekcji ulubiona zupa pomidorowa, przygotowana na bazie rosołu drobiowego, przepis ten zamieściłam w osobnym artykule. Do przygotowania pomidorówki można wykorzystać koncentrat lub przecier pomidorowy. Zdecydowanie większość woli ją z makaronem niż ryżem. Dla osób, które mają trochę więcej czasu i zamiłowania do gotowania polecam przepis na własny makaron domowy, również opisany w […]

Zupa pomidorowa



Rosół drobiowy
Oczywiście w każdym domu obowiązkowo na stole króluje rosół drobiowy. Przepis ten zamieszczam głównie dla tych, którzy zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Rosół jako wywar mięsno-warzywny w sezonie letnim koniecznie musi pachnieć świeżymi gałązkami lubczyku i selera naciowego. Po sezonie letnim wystarczyć musi magi – płynny wywar z lubczyku i […]

Rosół drobiowy


Makaron domowy
Nie ma to jak rosół drobiowy czy zupa pomidorowa z makaronem domowym! Chociaż wykonanie makaronu jest proste, to niestety czasochłonne. Tym razem jest czas i chęci, więc do dzieła! Obraz z dzieciństwa, dziś na moim stole. Pachnie rosół z makaronem domowym, tym razem własnym, nie kupnym. Królewski dodatek do zupy, […]

Makaron domowy


Tagliatelle z sosem szpinakowym
Dziś na obiad włoski makaron tagliatelle z sosem szpinakowym. Szybkie, łatwe w przygotowaniu danie wegetariańskie. Sos szpinakowy przygotowuję na bazie sosu beszamelowego, oczywiście na niewielkiej ilości masła i mąki pszennej. Zamiast mleka do sosu używam śmietanki słodkiej 18% wymieszanej z wodą. Sos beszamelowy koniecznie doprawiamy pieprzem białym i gałką muszkatołową. […]

Tagliatelle z sosem szpinakowym



Pierogi ruskie z sosem czosnkowym
W moim zbiorze oczywiście nie może zabraknąć przepisu na pierogi ruskie -podstawę polskiej kuchni. Gotowane pierogi ruskie w moim domu podaję z cebulką. Najlepiej smakują jednak podsmażone na margarynie i polane sosem czosnkowym. Farsz to połączenie zmielonych gotowanych ziemniaków i białego sera półtłustego. Do farszu dodajemy podsmażoną cebulkę oraz sól, […]

Pierogi ruskie z sosem czosnkowym


Rolady - zrazy zawijane
Rolady – zrazy zawijane mięsne to nasza polska tradycyjna potrawa szlachecka. Szczególnie „hołubione” przy imprezach okolicznościowych typu komunia czy różnego rodzaju jubileuszach. W plaster mięsa zawijamy tylko pasek słoniny, ogórka kiszonego i cebuli a efekt jest powalający. Oczywiście ze względu na cenę wołowiny można ją zastąpić mięsem wieprzowym schabem lub […]

Rolady – zrazy zawijane


Kluski śląskie
Kluski śląskie są popularną potrawą na całym Śląsku. Królują jako dodatek do dań głównych w moim domu i na wszystkich imprezach okolicznościowych w restauracjach. Przepis na kluski śląskie jest banalnie prosty, ich wykonanie wymaga jedynie więcej czasu i zaangażowania niż ugotowanie samych ziemniaków. Twoi goście i domownicy na pewno to […]

Kluski śląskie



Racuchy z jabłkami
Kto nie zna smaku racuchów z jabłkami … ? Nie znam nikogo takiego. Jeśli chcę przypomnieć sobie smak dzieciństwa, to mam na myśli właśnie racuchy, prosty i tani przepis. Racuchy koniecznie należy podać na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu, są pyszne i syte. Kalorie … kto by je liczył zwłaszcza, że […]

Racuchy z jabłkami


Gołąbki z mięsem i ryżem
Gołąbki z mięsem i ryżem to podstawa nie tylko kuchni polskiej. To idealna potrawa, szybka do odgrzania, chociaż trochę pracochłonna. Sprawdza się w święta i na imprezach. Przepis na około 24-26 sztuk gołąbków z sosem pomidorowym zamieszczam przede wszystkim z myślą o potomnych. Może będzie kontynuacja kuchni mamy? 🙂 Zapewne […]

Gołąbki z mięsem i ryżem


Pizza z kurkami
Od pewnego czasu chodziły za mną kurki  🙂 ! Miałam jednym słowem smaka na grzybki a właściwie pieprzniki jadalne, bo taka jest nazwa właściwa. Chciałam połączyć je koniecznie z ciastem i stanęło na pizzy z kurkami. Mają one wyjątkowy korzenny, lekko pieprzny smak, który świetnie podkreślił ser pleśniowy BRIE. Oczywiście […]

Pizza z kurkami