Obiad


Filety z kurczaka w boczku z porą i jabłkami
Filety z kurczaka w boczku z porą i jabłkami to bardzo łatwe, przepyszne danie na obiad, kolację lub na imprezę!!! Małe kawałki filetów z kurczaka owijamy w długi plaster surowego boczku wędzonego i pieczemy razem z jabłkami w piekarniku. Owinięte filety z jabłkami można również smażyć na patelni grillowej, do […]

Filety z kurczaka w boczku z porą i jabłkami


Ryba po grecku
Ryba po grecku bardzo dobrze przyjęła się na polskich stołach w wigilię. Można podawać ją na zimno i na ciepło, zwłaszcza z ziemniakami do obiadu! Kawałki smażonej ryby przykrywamy gęstym sosem z duszonych warzyw: marchewki, selera z podsmażoną wcześniej papryką czerwoną i cebulą. Na co dzień i od święta, proste […]

Ryba po grecku


Pierogi z kapustą i pieczarkami 2
Pierogi z kapustą i pieczarkami oczywiście nie tylko w święta, ale już w klimacie przedświątecznym. Grzyby w tym przepisie dodaję tylko w niewielkiej ilości dla smaku. Można zastąpić je kostkami grzybowego bulionu, wtedy zamiast sosu grzybowego pierogi podaję z podsmażoną cebulką. Królewski dodatek to oczywiście barszcz czerwony. SKŁADNIKI NA FARSZ […]

Pierogi z kapustą i pieczarkami



Spaghetti bolognese
W mojej wersji spaghetti bolognese to przepis na mega szybki obiad, inspirowany znaną potrawą. We włoskiej wersji bazą jest mieszanka mięsa wieprzowego i wołowego. W naszym menu wieprzowina ma zdecydowaną przewagę, więc postanowiłam zastąpić ją delikatnym, lekko strawnym filetem z indyka. Mięso mielone podsmażam z cebulą oraz gotową mieszanką ziół […]

Spaghetti bolognese


Ryba w cieście piwnym
Pierwszą rybę w cieście piwnym jadłam wieki temu nad morzem? Koniecznie musiałam odtworzyć ten przepis i od tej pory danie to króluje w naszym domu. Jeżeli kupujemy mrożone filety, to oczywiście bez glazury, najlepszy będzie morszczuk lub mintaj. Ciasto na jasnym piwie, po usmażeniu jest bardziej aromatyczne i chrupiące, niż […]

Ryba w cieście piwnym


Leczo paprykowe z cukinią
W każdym domu leczo paprykowe to stały punkt w menu. Do mojego lecza zamiast pomidorów dodaję kabaczek – zieloną cukinię. Oczywiście nie może zabraknąć plasterków kiełbasy i cebuli. Leczo doprawiamy magi, solą, pieprzem, dodajemy słodką paprykę, liść laurowy i ziele angielskie do smaku. Szybka, syta, jednogarnkowa potrawa na każdą okazję. […]

Leczo paprykowe z cukinią



Gulasz po węgiersku
Gulasz po węgiersku to idealny dodatek do placków ziemniaczanych. Podstawą tego gulaszu jest wołowina, która idealnie komponuje się z pomidorami i papryką. Z przypraw największą rolę moim zdaniem odgrywa kminek. Po dodaniu czerwonego wina wytrawnego, gulasz nieco zmienił smak, dlatego wolę wersję bez wina. Wszystko jest oczywiście kwestią upodobań. SKŁADNIKI […]

Gulasz po węgiersku


Placki ziemniaczane
Odpalone patelnie, kuchnia ruszyła, w domu unosi się zapach placków ziemniaczanych. Danie proste i tanie, od pokoleń, od wieków, od zawsze … Jeszcze tylko gęsta, kwaśna śmietana, cukier do posypania … i banan na buzi gotowy! 🙂 Dla mięsożernych wersja placków ziemniaczanych z gulaszem węgierskim, którego przepis zamieściłam w osobnym […]

Placki ziemniaczane


Kopytka z sosem myśliwskim
Dla wszystkich ceniących sobie tradycyjne dania proponuję przepis na kopytka z sosem myśliwskim w moim wydaniu. Kopytka najlepiej smakują podsmażone na patelni. Ogórek kiszony i papryka czerwona podkreślają smak sosu na bazie podsuszanej kiełbasy. Całość komponuję się wyjątkowo smacznie i kusząco. Kopytka polecam zwłaszcza dla znudzonych daniami tylko z samymi […]

Kopytka z sosem myśliwskim



Knedle ze śliwkami
W te ostatnie dni lata proponuję obiad na słodko – knedle ze śliwkami – obowiązkowa pozycja w moim menu. Śliwki cieszą oko niebieskimi i fioletowymi barwami :), a podniebienie wyjątkowym smakiem. Do knedli najlepsza będzie niewielka, słodka i aromatyczna węgierka. Kolejny przykład, na to jak jeden owoc może stworzyć pyszne […]

Knedle ze śliwkami


Zupa jarzynowa
Sezon na fasolkę szparagową już się kończy, dlatego korzystam z okazji i robię pyszną zupę jarzynową. Po sezonie fasolkę zastępuję groszkiem konserwowym. W zupie jarzynowej oczywiście nie może zabraknąć kalafiora, ziemniaków, cebuli, marchwi i selera. Dobrze byłoby dodać świeżą brukselkę, ale nie zawsze jest dostępna w sprzedaży, nawet w sezonie. […]

Zupa jarzynowa


Kotlety rybne
Nawet w filetach z ryb można znaleźć ości, dlatego często mielę je na kotlety. Kotlety rybne są bezpiecznym rozwiązaniem obiadu nie tylko dla dzieci. Podstawą tego dania są świeże filety z dorsza, morszczuka lub mintaja. Odradzam mrożone filety w grubej glazurze, które po rozmrożeniu nie nadają się do smażenia. Rybę […]

Kotlety rybne



Zupa brokułowa
O tym jak duże właściwości zdrowotne posiada brokuł nie muszę pisać, każdy to wie. Przepis na zupę brokułową i inne zupy jako pierwsze znalazły się w moim szkolnym zeszycie z przepisami. Obserwowałam mamę w kuchni i spisywałam dokładnie wszystkie czynności krok po kroku. Na początku to była dla mnie czarna […]

Zupa brokułowa


Zupa pomidorowa
Dziś do kolekcji ulubiona zupa pomidorowa, przygotowana na bazie rosołu drobiowego, przepis ten zamieściłam w osobnym artykule. Do przygotowania pomidorówki można wykorzystać koncentrat lub przecier pomidorowy. Zdecydowanie większość woli ją z makaronem niż ryżem. Dla osób, które mają trochę więcej czasu i zamiłowania do gotowania polecam przepis na własny makaron domowy, również opisany w […]

Zupa pomidorowa


Rosół drobiowy
Oczywiście w każdym domu obowiązkowo na stole króluje rosół drobiowy. Przepis ten zamieszczam głównie dla tych, którzy zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Rosół jako wywar mięsno-warzywny w sezonie letnim koniecznie musi pachnieć świeżymi gałązkami lubczyku i selera naciowego. Po sezonie letnim wystarczyć musi magi – płynny wywar z lubczyku i […]

Rosół drobiowy