Muffiny czekoladowe

Muffiny czekoladowe

40min
12porcji
Łatwy

Dziś muffiny ale tym razem czekoladowe. Szybki ale smaczny weekendowy deser. Dla podkręcenia smaku olejek pomarańczowy i oczywiście czekolada ze skórką pomarańczy. Moje ulubione połączenie smaków!

SKŁADNIKI – MUFFINY CZEKOLADOWE

  • 2 szklanki mąki luksusowej lub tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki maślanki lub kefiru
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 50 g czekolady gorzkiej ze skórką pomarańczy (lub posypka czekoladowa)
  • olejek pomarańczowy

PRZEPIS NA MUFFINY CZEKOLADOWE

  1. Czekoladę rozkruszyć w małą kosteczkę.
  2. Jajka zmiksować z cukrem, maślanką, olejem i olejkiem pomarańczowym.
  3. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.
  4. Całość krótko zmiksować. Na koniec dodać połowę rozkruszonej czekolady, wymieszać łyżką.
  5. W metalowej formie na muffiny wykładamy papierowe foremki na babeczki.
  6. Ciasto nakładamy łyżką do foremek.
  7. Na wierzch każdej muffiny wyłożyć rozkruszoną czekoladę (lub posypkę czekoladowa).
  8. Piec w temperaturze 170 °C przez 20-30 minut.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments
Zuza
6 lat temu

jak pięknie wyrośnięte 🙂