Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana


schedule
50min
4-6
Łatwy

Młoda kapusta zasmażana króluje na polskich stołach. Jeśli dotąd nie mieliście okazji sami jej zrobić to skorzystajcie z mojego przepisu. Danie to jest proste do wykonania – polecam wersję z kiełbasą. Nie zapomnijcie o dużym pęczku koperku, który głównie podkreśla smak tej potrawy! Warto wykorzystać ten w zasadzie krótki okres, w którym występuje młoda kapusta, zanim jej liście zbiją się i stracą na delikatności. Pamiętajmy, że kapusta jest niskokaloryczna stąd diety kapuściane. Kapusta zawiera sporo witaminy C i A, komplet witamin z grupy B, wapń, magnez, potas, żelazo oraz kwas foliowy (najwięcej jest w zewnętrznych, zielonych liściach) także siarkę, która poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci.

SKŁADNIKI

  • 1-2 kapusty młode (w zależności od rozmiaru)
  • 5 sztuk kiełbasy śląskiej
  • 1 marchew
  • 1 spory pęczek kopru
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wody
  • około 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, magi

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Kapustę szatkujemy niezbyt cienko nożem lub na szatkownicy.
  2. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej dodać do garnka z kapustą.
  3. Do garnka dolewamy 1 szklankę wody i olej, dodajemy 1 łyżeczkę soli.
  4. Dusimy pod przykryciem około 20 – 30 minut.
  5. Obraną kiełbasę kroimy w kostkę (wzdłuż na ćwiartki).
  6. Kiełbasę zasmażamy na patelni razem z pokrojoną drobno cebulą, dodajemy do kapusty.
  7. Na koniec wrzucamy drobno pokrojony koper oraz doprawiamy do smaku magi i pieprzem.

SMACZNEGO

Podziel się

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz