Mini tarty z owocami i galaretką

Mini tarty z owocami i galaretką 2


schedule
120min
12
Łatwy

Dopóki trwa sezon na truskawki chcę wykorzystać je do mini tart z owocami i galaretką truskawkową. Oprócz truskawek dla smaku i ozdoby dodałam borówki amerykańskie. Brzegi ozdobiłam bitą śmietaną oraz srebrnymi koralikami cukrowymi. Cały urok i smak najpiękniejszej pory roku zamknięty w mini tartach!

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2/3 kostki masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 żółtka
  • sól

POZOSTAŁE SKŁADNIKI

  • 6 truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1,5 szklanki gorącej wody
  • 300-400 ml śmietany 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan FIX

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, pokrojone na kawałki masło.
  2. Wsypać cukier, wbić żółtka, szybko zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki.
  3. Z ciasta formujemy wałek, który dzielimy na 12 krążków.
  4. Każdy krążek delikatnie dociskamy na foremce.
  5. Ciasto na spodzie nakłuć widelcem, żeby nie puchło podczas pieczenia.
  6. Piec w temperaturze 180-200°C przez około 15 minut.
  7. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
  8. Odkładamy do lodówki żeby częściowo stężała na około 40-60 minut.
  9. Na środek każdej tarty układamy połówkę truskawki a wokół borówki.
  10. Owoce zalewamy lekko tężejącą galaretką, odstawiamy do lodówki.
  11. Cukier puder mieszamy ze śmietan FIX, dodajemy do schłodzonej śmietany, ubijamy.
  12. Przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy. Zdobimy brzegi naszych tart.

SMACZNEGO

Podziel się

Dodaj komentarz

2 komentarzy do "Mini tarty z owocami i galaretką"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
gin
Gość

Ależ one śliczne! 🙂

wpDiscuz