Mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny

120min
100porcji
Trudny

Mój mazurek wielkanocny to idealny przepis na kruche, ale pulchne ciasto, przełożone tradycyjnie marmoladą. Składniki wystarczają na ciasto o średnicy 20 cm. Ciasto należy przygotować na cztery dni przed podaniem. Dzięki temu można wcześniej rozłożyć świąteczne przygotowania w kuchni. Mazurek można ozdobić w dowolny sposób: polewą, figurkami oraz jajkami z cukru, marcepana lub czekolady, kolorowymi posypkami, bakaliami. Sama osobiście nie potrafię wyobrazić sobie świąt wielkanocnych bez tego ciasta.

SKŁADNIKI – MAZUREK WIELKANOCNY

CIASTO

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 100 g kostki masła
  • 50 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 żółtko i 1 całe jajko
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • olejek pomarańczowy
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 szklanki mąki pszennej do wianka

DODATKOWO

  • 250 g marmolady
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka kropel olejku pomarańczowego
  • dowolne bakalie i ozdoby na wierzch mazurka

PRZEPIS NA MAZUREK WIELKANOCNY

  1. Ucieramy masło i margarynę z cukrem, dodając żółtka.
  2. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz pozostałe składniki.
  3. Do ciasta dla koloru można dodać kurkumę.
  4. Zagniatamy szybko. Ciasto dzielimy na cztery części, wkładamy do woreczków i schładzamy przez około 30 minut w lodówce.
  5. Rozwałkować płasko trzy placki.
  6. Do czwartej części dodać ½ szklanki mąki, wymieszać.
  7. Uformować dowolny warkocz w koło jednego z placków.
  8. Każdy placek nakłuwamy widelcem, żeby ciasto nie spuchło podczas pieczenia.
  9. Każdy placek piec około 20 minut w temperaturze do 200°C.
  10. Po wystygnięciu przełożyć placki marmoladą.
  11. Cukier puder przesypać do miski dodać sok z cytryny, olejek aromatyzowany i odrobinę wrzątku.
  12. Ucierać aż lukier będzie szklisty (można dodać dowolny barwnik w żelu)
  13. Pokrywamy lukrem wierzch mazurka. Ozdabiamy.
  14. Pozostawić aż lukier całkowicie stężeje.
  15. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą. Pozostawić tak na cztery dni, aż ciasto zmięknie.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments