Masa cukrowa do tortu

Masa cukrowa – tort angielski


schedule
60min
0
Łatwy

Często nie mogę napatrzeć się na piękne torty w stylu angielskim wykonywane przez różnych cukierników. Ich podstawą jest masa cukrowa, którą pokrywamy tort. Trzeba pamiętać, że bazą mogą być kremy a nie bita śmietaną, która rozpuszcza masę cukrową. Przed obłożeniem tortu lub ciasta, wierzch oraz jego boki pokrywamy warstwą kremu. Masa cukrowa jest dostępna w sprzedaży, ja wolę zrobić ją sama. Wykonanie jej nie jest trudne ! Masę można przechowywać w lodówce prze około 6 miesięcy. Pamiętać trzeba, że masa cukrowa bardzo szybko wysycha, dlatego trzeba pracować z nią w miarę szybko. Niewykorzystaną w danej chwili masę trzymamy w woreczku foliowym. Można zabarwić ją używając barwników spożywczych w proszku. Żeby uwolnić wszystkie pigmenty danego barwnika po rozrobieniu należy odłożyć masę na około 2-4 godziny a potem ponownie ją wyrabiać. Chcąc uniknąć zabrudzenia różnych kolorów, zwłaszcza białego należy dokładnie umyć ręce i blat przed obróbką masy danego koloru. Matę sylikonową lub stół przed wyrabianiem smaruję PLANTĄ i oprószam delikatnie mąką ziemniaczaną. Z tego przepisu można również wykonać płaskie elementy ozdobne. Do łączenia elementów używam ubitego na gęsto białka jaja kurzego z cukrem pudrem (lub gotowego kleju spożywczego).

SKŁADNIKI

  • 600-800 g cukru pudru
  • 100 g glukozy (około ½ szklanki)
  • 4 łyżeczki żelatyny na 70 ml wody
  • 3 łyżeczki tłuszczu roślinnego PLANTA
  • ½ olejku migdałowego (lub waniliowego)

SPOSÓB WYKONANIA

  1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (kubek z żelatyną umieszczamy w „gorącej kąpieli”), po chwili mieszamy.
  2. Do żelatyny dodajemy glukozę oraz PLANTĘ, na koniec dodajemy olejek.
  3. Do miski wsypujemy cukier puder dodajemy żelatynę.
  4. Wszystko razem mieszamy, ugniatamy.
  5. Masa powinna mieć gęstość ciasta na pierogi, jeżeli jest zbyt miękka dodajemy cukier puder.
  6. Masę owijamy szczelnie w woreczku foliowym i pozostawiamy w lodówce na około 24 godziny.
  7. Po wyciągnięciu masy z lodówki wyrabiamy ją, aż będzie miała pokojową temperaturę. Dłonie należy wcześniej natłuścić delikatnie PLANTĄ.
  8. Blat stołu smarujemy PLANTĄ, lekko posypujemy mąką ziemniaczaną.
  9. Masę rozwałkować wałkiem do ciasta na grubość 2-3 mm.
  10. Rozwałkowaną masę cukrową ostrożnie nawijamy na wałek i nakładamy na tort.
  11. Dłonią wygładzamy brzegi tortu, tak aby równo przylegała.
  12. Następnie obcinamy brzegi zbędnej masy pozostawiając około 1 cm, który podwijamy pod spód tortu.
  13. Z masy wycinamy również płaskie elementy ozdobne.
  14. Elementy przyklejamy klejem spożywczym.

POWODZENIA

Podziel się

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz