Masa cukrowa

Masa cukrowa na figurki i kwiatki


schedule
30min
0
Łatwy

Zawsze podobały mi się torty, ciasta oraz ciastka ozdabiane kwiatami i figurkami z masy cukrowej. Oczywiście można kupić gotową masę cukrową ale nie zawsze jest ona dostępna w sprzedaży. W stosunku do ceny składników, jej cena znacznie przewyższa ich wartość. Właśnie dlatego taką masę robię sama – satysfakcja gwarantowana ! Można ją przechowywać w lodówce przez około 6 miesięcy.
Zanim zaczniemy formować dowolne kształty naszych ozdób cukrowych, po wyciągnięciu masy z lodówki wyrabiamy ją, aż będzie miała pokojową temperaturę. Dłonie należy wcześniej natłuścić delikatnie PLANTĄ. Pamiętać trzeba, że masa cukrowa bardzo szybko wysycha, dlatego trzeba pracować z nią w miarę szybko natomiast niewykorzystaną w danej chwili masę trzymać w woreczkach foliowych. Można zabarwić ją używając barwników spożywczych w proszku. Żeby uwolnić wszystkie pigmenty danego barwnika, po rozrobieniu należy odłożyć masę na około 2-4 godziny a potem ponownie ją wyrabiać. Chcąc uniknąć zabrudzenia różnych kolorów, zwłaszcza białego należy dokładnie umyć ręce i blat przed obróbką masy danego koloru. Jeżeli nasza masa cukrowa jest za miękka dodajemy cukier puder, ale jeżeli dodamy go za dużo będzie kruszyć się i pękać. Matę sylikonową lub stół przed wyrabianiem również smaruję PLANTĄ i oprószam delikatnie mąką ziemniaczaną. Do łączenia elementów używam ubitego na gęsto, pozostałego białka jaja – jako naturalnego kleju spożywczego. Praca z masą cukrową jest może trochę trudniejsza niż wyrabianie kształtów z plasteliny, ale cierpliwość daje efekty, a nasze ozdoby są oczywiście jadalne !

SKŁADNIKI

  • 400 g cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki gumy celulozowej CMC (lub 2 łyżeczki kleju do protez zębowych – bezbarwnego albo białego)
  • ¼ szklanki glukozy
  • 1 łyżeczka żelatyny na 20 ml wody
  • 2 łyżeczki tłuszczu roślinnego PLANTA
  • około ¼ białka jaja

PRZEPIS NA MASĘ CUKROWĄ

  1. Żelatynę dodajemy do gorącej wody (kubek z żelatyną umieszczamy w „gorącej kąpieli”). Po chwili mieszamy.
  2. Do żelatyny dodajemy glukozę oraz PLANTĘ.
  3. Do miski wsypujemy cukier puder dodajemy żelatynę, białko.Masa cukrowa na figurki
  4. Wszystko razem mieszamy, ugniatamy.
  5. Masa powinna mieć gęstość plasteliny, jeżeli jest zbyt miękka dodajemy cukier puder.Masa cukrowa na figurki
  6. Masę owijamy szczelnie w woreczku foliowym i pozostawiamy w lodówce na około 24 godziny.

POWODZENIA

Masa cukrowa

Podziel się

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz