Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

120min
14porcji
Łatwy

Na świątecznym stole nie może zabraknąć potraw z makiem, który w symbolice polskich tradycji ma przynieść dostatek. Śmiało mogę więc zaproponować przepis na „makowiec, który zawsze się udaje”. Oprócz bakalii do masy makowej dodaję rozkruszone biszkopty, które wchłaniają nadmiar wody. Masa nie może być zbyt wilgotna, gdyż ciasto będzie odstawać od masy. Makowiec zawijany można upiec 2-3 dni przed świętami. Po upieczeniu należy przechowywać go w chłodnym miejscu. Z wymienionych składników robimy dwa makowce.

SKŁADNIKI – MAKOWIEC

CIASTO

  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 6 dkg drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 całe jajko
  • 1/3 szklanki cukru
  • olejek migdałowy lub arakowy
  • szczypta soli

MASA MAKOWA

  • 850 g masy makowej (z bakaliami)
  • 100 g orzechów włoskich
  • 80 g rodzynków sułtańskich
  • 100-150 g zmielonych biszkoptów
  • kandyzowana skórka z pomarańczy
  • 1 białko (odrobinę zostawiamy na wierzch makowców)

DODATKOWO

  • 100 g polewy czekoladowej białej lub lukru

PRZEPIS NA MAKOWIEC

  1. Drożdże rozrobić w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
  2. Rozpuścić i ostudzić margarynę, dodać do przesianej mąki.
  3. Dodać jajka, cukier, olejek, sól oraz uprzednio przegotowane drożdże.
  4. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
  5. Masę makową odcedzamy na gęstym sitku z wody, dodajemy orzechy, białko jajka, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy oraz biszkopty.
  6. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na kwadraty o wymiarach 25/25 cm i grubości około 1 cm.
  7. Na wierzch rozkładamy masę makową na grubość około 1 cm (pozostawiamy bez masy około 2 centymetry od brzegów ciasta).
  8. Ciasto zawijamy w roladę, końcowy brzeg układamy pod spód ciasta.
  9. Dwa końce rolady zlepiamy. Wierzch smarujemy białkiem jajka.
  10. Każdy makowiec zawijamy w papier do pieczenia pozostawiając wolną przestrzeń między brzegiem ciasta i papieru o wysokości 1 cm.
  11. Ciasto ostrożnie umieszczamy na blasze i pieczemy około 40 minut w temperaturze do 180°C.
  12. Po ostudzeniu ciasto polewamy białą czekoladą lub lukrem (posypujemy rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczy, suchym makiem).
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments