Makowe babeczki z kajmakiem

Makowe babeczki z kajmakiem

90min
20porcji
Łatwy

Jest wiele przepisów na świąteczne ciasta z makiem. Myślę, że przepis na makowe babeczki z kajmakiem będzie idealnym wyborem dla niezdecydowanych. Przygotowanie ich jest mniej „skomplikowane” niż przygotowanie makowca zawijanego. Wystarczy przygotować babeczki z kruchego ciasta na maśle i kupić gotową masę makową z bakaliami. Sami możecie sprawdzić jak bardzo smakuje połączenie maku z kajmakiem. Wspaniałego efektu wizualnego dodają złote koraliki cukrowe!

SKŁADNIKI – MAKOWE BABECZKI Z KAJMAKIEM

CIASTO

  • 2 niepełne szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

POZOSTAŁE

  • 800 g masy makowej z bakaliami
  • 100 g biszkoptów
  • 2 białka
  • olejek pomarańczowy
  • 400 g kajmaku
  • około 100 g ulubionych bakalii
  • złote koraliki cukrowe

PRZEPIS NA MAKOWE BABECZKI Z KAJMAKIEM

  1. Masę makową wykładamy na gęste sitko, odcedzamy z nadmiaru wody.
  2. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło.
  3. Wsypać cukier, wbić żółtka, szybko zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki.
  4. Z ciasta formujemy wałek, który dzielimy na 20 krążków.
  5. Każdy krążek delikatnie dociskamy na metalowej foremce do babeczek.
  6. Ciasto na spodzie nakłuwać widelcem, żeby nie puchło podczas pieczenia.
  7. Piec w temperaturze 200°C przez około 15 minut.
  8. Masę makową mieszamy z białkami (i bakaliami), dodajemy zmielone biszkopty.
  9. Na kruche babeczki wykładamy masę makową, pieczemy w temperaturze 180°C przez 15 minut.
  10. Na wierzch wystygniętych makowych babeczek szprycą wyciskamy kajmak.
  11. Kajmak zdobimy złotymi koralikami cukrowymi.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments
pinkyyy
6 lat temu

A tak nawet myślałam w tym roku czy by tutaj nie zakombinować z makiem :> Babeczki wyglądają super *.*
I wesołych świąt kochana Tobie też – spokojnych, rodzinnych pełnych miłości i pyszności Małgosiu 🙂