Łabędzie i kwiatki z masy cukrowej

Łabędzie i kwiatki z masy cukrowej

180min
1porcja
Średni

Podstawą mojego pomysłu na tort „Jezioro łabędzie” były figurki z masy cukrowej: dwa łabędzie, które pływają na środku błękitnej wody oraz białe kwiaty, które zdobią jej brzegi. Efekt … liczę, że każdemu się spodoba. Wykonanie kwiatków nie jest trudne. Przyda się mała foremka do wykrawania. Do nadania kwiatkom półokrągłego kształtu wykorzystałam połówki kuleczek dostępnych w automatach z zabawkami dla dzieci. Wykonanie figurek łabędzi z masy cukrowej nie jest trudne ale wymaga cierpliwości. Aby łabędzie miały pożądany kształt tworzę je w dwóch etapach. Pierwszego dnia robię szyję z główką i dziobem oraz osobno skrzydła i ogonki. Następnego dnia z masy cukrowej tworzę tułów, który łączy stwardniałe już części naszych łabędzi. Przy podstawie tułowia łabędzi, owijam je paskiem białego materiału lub ręcznika papierowego, żeby poszczególne części nie „rozjechały się”. Następnie czekam dzień lub dwa aż całość będzie twarda. Pomyślałam, że prezentacja poszczególnych etapów na kartce podzielonej na kwadraty o wymiarach 3/3 cm ułatwi osobom zainteresowanym zachowanie wielkości oraz proporcji figurek z masy cukrowej.

SKŁADNIKI – FIGURKI Z MASY CUKROWEJ – ŁABĘDZIE I KWIATKI

  • około 200 g masy cukrowej na figurki i kwiatki
  • cukier puder do podsypania
  • odrobina barwnika czerwonego lub brązowego na dziób
  • odrobina barwnika czarnego na oczy
  • złote lub srebrne koraliki cukrowe

DODATKOWO

  • niewielka ilość tłuszczu roślinnego PLANTA do wyrabiania
  • mąka ziemniaczana do modelowania
  • woreczki foliowe (do przechowywania)
  • wilgotna ściereczka do rąk
Łabędzie z masy cukrowej

PRZEPIS NA FIGURKI Z MASY CUKROWEJ – ŁABĘDZIE I KWIATKI

  1. Wymieszać barwnik czerwony i osobno czarny z małymi kawałkami masy cukrowej. Owijamy je szczelnie w osobnych woreczkach foliowych, odstawić na 2-4 godziny.
  2. Przed przystąpieniem do pracy należy przygotować sobie : osobne miseczki z mąką ziemniaczaną, z cukrem pudrem, PLANTĄ, wilgotną ściereczkę, wałek do masy cukrowej (narzędzia i wykrawaczkę do modelowania).
  1. Ponownie wyrobić kolorowe masy. Uformować dwa dzióbki.
  2. Umyć blat i ręce przed pracą z białą masą cukrową.
  3. Uformować dwa wałki na szyje z głową.
  1. Z wałków formujemy szyję z głową, zrobić nacięcie, w którym umieszczamy dzióbek.
  1. Z obu stron główki robimy dołeczki, w których umieszczamy czarne oczka naszych łabędzi. Odkładamy je do wyschnięcia na gąbce.
  1. Umyć ręce z czarnego pigmentu uformować skrzydła. Plastikowym nożykiem lub tępą stroną noża zrobić niewielkie wgłębienia imitujące pióra.
  1. Można na gąbce zawinąć dolną część skrzydeł, żeby łatwiej było nam przymocować je do tułowia.
  1. Uformować ogonki, zrobić nacięcia na piórka.
  1. Wykonane elementy, ułożone na gąbkach, odstawiamy w ciepłe, suche miejsce na 1-2 dni.
  1. Następnego dnia formujemy tułów.
  1. W tułowiu umieszczamy szyje.
  1. Następnie doklejamy skrzydła i ogonki.
  2. Przy podstawie tułowia łabędzi, owijam je paskiem białego materiału lub ręcznika papierowego, żeby poszczególne części nie „rozjechały się”
  1. Masę na kwiatki rozwałkować, foremką wykrawać kwiatki, uformować płatki, zrobić dołeczki na koraliki.
  1. Kwiatki umieścić w półokrągłych foremkach, przykleić na środkach koraliki.
  1. Łabędzie i kwiatki odstawić do wyschnięcia na 1-2 dni.
Łabędzie z masy cukrowej
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Małgorzata
Małgorzata
5 lat temu

Bardzo ładnie wykonane łabędzie i kwiatki i dziękuję za szczegółowy opis wykonania! Mi także zdaża się robić dekoracje z masy cukrowej i często szukam inspiracji na nowe dziela. Tutaj znalazłam , dziękuję ??

Kawa ziarnista
1 rok temu

Rewelacja! Po prostu istna rewelacja. Wspaniałe wykonanie i przede wszystkim wyborna estetyka całości masy. Jestem pod wrażeniem