Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami


schedule
120min
18
Średni

Krokiety z kapustą i pieczarkami to jedno z naszych ulubionych potraw wigilijnych i nie tylko. Przygotowanie krokietów jest trochę czasochłonne, więc farsz najlepiej jest przygotować dzień wcześniej. Niezastąpionym dodatkiem jest barszcz czerwony i oczywiście świąteczny nastrój!

SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI

  • 3 szklanki mleka 3,2 %
  • 2 szklanki wody (niegazowanej)
  • 3 szklanki mąki poznańskiej
  • 5 jaj + 1 jajko do obtaczania

SKŁADNIKI NA FARSZ

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 1,2 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 kostki bulionu grzybowego
  • sól, pieprz, magi
  • 3 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru
  • 2-3 ząbki czosnku

DODATKOWO

  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtaczania

PRZEPIS NA KROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI

  1. Przygotować farsz. Kapustę trzykrotnie wypłukać w chłodnej wodzie, gotować w osolonej wodzie 30 minut. Następnie ostudzić i drobno poszatkować najlepiej w maszynce.
  2. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażyć na złoto na patelni na małej ilości oleju. Dodać do kapusty.
  3. Pieczarki wymyć, pokroić drobno w kostkę, smażyć na oleju, pod koniec dodać kostki bulionu grzybowego.
  4. Do kapusty dodać pieczarki, ocet i przyprawy.
  5. Farsz odstawić w chłodne miejsce (do lodówki).
  6. Przygotować ciasto naleśnikowe. Wymieszać dokładnie robotem kuchennym mleko, wodę i mąkę. Następnie wymieszać dodając 5-jaj.
  7. Ciasto odstawić na 30 minut do lodówki.
  8. Rozgrzać patelnię przez około 5 minut.
  9. Przed smażeniem każdego naleśnika patelnię posmarować delikatnie pędzelkiem namoczonym w oleju.
  10. Nalać około 1- chochlę ciasta, trzymając patelnię i obracając ciastem wokół, aby rozłożyło się równomiernie.
  11. Smażyć na średnim ogniu około 4-5 minut z jednej i 3-4 minut z drugiej strony.
  12. Odlać 1-szklankę ciasta do obtaczania krokietów, wymieszać z 1-jajkiem.
  13. Gotowe naleśniki odkładać do dużego garnka, przykryć pokrywką, żeby nie wysychały.
  14. Na środek każdego naleśnika nałożyć farsz – uformować prostokąt, założyć brzegi w kopertę i zawinąć.
  15. Krokiety obtoczyć w cieście naleśnikowym, następnie w bułce tarce. (Obtoczone krokiety można odstawić do lodówki na dzień przed smażeniem).
  16. Krokiety smażyć na oleju przed podaniem na stół.
  17. Podgrzewać w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 50-100°C utrzymując ciepło krokietów.


SMACZNEGO

Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o