Kotlety rybne

Kotlety rybne

120min
4-5porcji
Łatwy

Nawet w filetach z ryb można znaleźć ości, dlatego często mielę je na kotlety. Kotlety rybne są bezpiecznym rozwiązaniem obiadu nie tylko dla dzieci. Podstawą tego dania są świeże filety z dorsza, morszczuka lub mintaja. Odradzam mrożone filety w grubej glazurze, które po rozmrożeniu nie nadają się do smażenia. Rybę doprawiam solą, pieprzem i smażoną cebulką. Oczywiście nie obędzie się bez świeżego koperku, który dodaje smaku i aromatu. Kotlety rybne najlepiej smakują w zestawie z surówką z kiszonej kapusty i puree z ziemniaków.

SKŁADNIKI – KOTLETY RYBNE

  • 0,5 kg filetów z ryb
  • 1 cebula
  • 1 jajko do ryby
  • pęczek świeżego koperku
  • 1\2 szklanki bułki tartej
  • Sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PANIERKA

  • 2 jajka
  • 2 łyżki wody
  • mąka
  • bułka tarta

PRZEPIS NA KOTLETY RYBNE

  1. Filety mielimy w maszynce.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju.
  3. Do ryby dodajemy jajko, cebulę, sól, pieprz, bułkę tartą oraz pokrojony koperek.
  4. Wszystko razem wymieszać uformować płaskie kotlety.
  5. Kotlety obtoczyć najpierw w mące, potem w jajku a następnie w bułce tartej.
  6. Tak przygotowane kotlety można na koniec uformować na kształt rybek.
  7. Smażymy na oleju na rozgrzanej patelni, przez około 6 minut z każdej strony.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments