Kopytka z sosem myśliwskim

Kopytka z sosem myśliwskim

90min
4porcje
Łatwy

Dla wszystkich ceniących sobie tradycyjne dania proponuję przepis na kopytka z sosem myśliwskim w moim wydaniu. Kopytka najlepiej smakują podsmażone na patelni. Ogórek kiszony i papryka czerwona podkreślają smak sosu na bazie podsuszanej kiełbasy. Całość komponuję się wyjątkowo smacznie i kusząco. Kopytka polecam zwłaszcza dla znudzonych daniami tylko z samymi ziemniakami.

SKŁADNIKI – KOPYTKA Z SOSEM MYŚLIWSKIM

KOPYTKA

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli

SOS MYŚLIWSKI

  • 20-30 dkg kiełbasy suchej (krakowskiej, wiejskiej lub chudej żywieckiej)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 ogórek kiszony
  • natka pietruszki
  • 1-2 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • magi, pieprz
  • 2-3 łyżki margaryny

PRZEPIS NA KOPYTKA Z SOSEM MYŚLIWSKIM

  1. Paprykę i cebulę pokroić w krótkie paski, podsmażyć na oleju w głębokiej patelni.
  2. Dodajemy pokrojoną również w paski kiełbasę, chwilę podsmażyć.
  3. Całość zalać wodą, dodać sos sojowy.
  4. Dodajemy pokrojonego w paski ogórka. Dusimy 10 minut.
  5. Mąkę wymieszać w małej ilości wody. Dodać do sosu, zagotować.
  6. Doprawić magi i pieprzem.
  7. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, zmielić lub utłuc dokładnie z jajkiem.
  8. Dodać pozostałe składniki wyrabiać aż ciasto będzie jednolite.
  9. Ciasto podzielić na cztery części i z każdej kolejno formować wałeczki.
  10. Wałeczki lekko spłaszczamy i tępą krawędzią noża delikatnie odciskamy poprzeczne kratki.
  11. Kroimy ukośnie na kawałki o długości 4 cm.
  12. Kopytka nakładamy partiami do osolonego wrzątku, mieszamy. Gotujemy krótko przez 3-4 minuty od wypłynięcia.
  13. Gotowe kopytka wybieramy łyżką cedzakową na sito, zlewamy zimną wodą, odsączamy z wody.
  14. Kopytka podsmażamy na patelni, na margarynie.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments