Kompot z wiśni w słoikach

Kompot z wiśni w słoikach


schedule
120min
8
Łatwy

Czas na kolejne przetwory domowe na zimę, tym razem robimy kompot z wiśni w słoikach. Tak samo jak w przypadku truskawek, polskie wiśnie dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, mają lepszy kolor i smak od wiśni hiszpańskich. Do kompotu nie trzeba drylować wiśni, dlatego przygotowanie tych przetworów nie zajmuje wiele czasu. Wiśnie układamy do 2/3 wysokości litrowego słoika (to około 360 g owoców na jeden słój). Podane niżej składniki wystarczają na 8 litrowych słoików.

SKŁADNIKI

  • 3 kg wiśni
  • 3 litry wody
  • 1 kg cukru

PRZEPIS NA KOMPOT Z WIŚNI W SŁOIKACH

  1.  Wodą z płynem do naczyń wymyć słoiki oraz pokrywki. Pokrywki tak jak słoiki nie mogą być uszkodzone (zardzewiałe).
  2. Następnie sparzyć wrzątkiem i pozostawić do wyschnięcia. W żadnym przypadku nie wycierać słoików ścierką kuchenną, aby uniknąć rozwoju bakterii z pozostawionych włókien!
  3. Mój sposób na prawidłowo dopasowane pokrywki przed gotowaniem : nalewam do słoików małą ilość przegotowanej, gorącej wody, zakręcam pokrywkę, odwracam słoik do góry dnem na ścierce kuchennej. Jeżeli po chwili, woda nie wycieka ze słoika, oznaczam markerem dany słoik i pokrywkę tą samą cyfrą. Odkręcam pokrywkę, odkładam ją na bok.
  4. Bardzo dokładnie wymyć wiśnie w letniej wodzie.
  5. Zagotować wodę, dodać cukier, gotować jeszcze 5 minut.
  6. Słoiki uzupełniamy wiśniami do 2/3 wysokości słoika.
  7. Zalewamy słoiki gorącą zalewą, pozostawić około dwa centymetry od wysokości szyjki słoika.
  8. Zewnętrzną stronę szyjki słoika przecieramy spirytusem.
  9. Słoiki nie zakręcamy mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
  10. Na dnie wysokiego garnka (wyższego od naszych słoików) ułożyć lnianą ściereczkę kuchenną, na której stawiamy zakręcone słoiki, tak aby się nie stykały.
  11. Zalewamy garnek wodą do wysokości 3/4 słoika. Przykrywamy uchyloną lekko pokrywką.
  12. Na średnim gazie gotujemy wodę. Zmniejszamy gaz tak aby woda delikatnie bulgotała. Pasteryzujemy przez 25 minut od momentu zagotowania wody. W słoikach powinny pojawić się pęcherzyki powietrza.
  13. Wyłączyć gaz. Po chwili ostrożnie wyciągnąć słoiki, dokręcić mocno pokrywki.
  14. Słoiki ustawiamy do góry dnem na ściereczce kuchennej, do ostygnięcia. Ciepłe słoiki można odwrócić z powrotem do góry pokrywką.
  15. Słoiki odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).
Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o