Kompot z czerwonych porzeczek w słoikach

Kompot z czerwonych porzeczek w słoikach


schedule
180min
8
Łatwy

Od dziś w moim internetowym zbiorze przepis na kompot z czerwonych porzeczek w słoikach. Kolejna bomba witaminowa w domowych przetworach. Pachnące, słodko-kwaśne owoce prosto z krzaka zamykamy w „szkle”, aby cieszyły nasze podniebienie, gdy przyjdzie długa zima. Owoce porzeczki są bardzo drobne i zawierają sporo soku, dlatego wystarczy napełnić nimi 1/2 wysokości litrowego słoika (to około 370 g owoców na jeden słój). Podane niżej składniki wystarczają na 8 litrowych słoików.

SKŁADNIKI

  • 3 kg porzeczek czerwonych (białych lub czarnych)
  • 3 litry wody
  • 1 kg cukru

PRZEPIS NA KOMPOT Z CZERWONYCH PORZECZEK W SŁOIKACH

  1. Wodą z płynem do naczyń wymyć słoiki oraz pokrywki. Pokrywki tak jak słoiki nie mogą być uszkodzone (zardzewiałe).
  2. Następnie sparzyć wrzątkiem i pozostawić do wyschnięcia. W żadnym przypadku nie wycierać słoików ścierką kuchenną, aby uniknąć rozwoju bakterii z pozostawionych włókien!
  3. Mój sposób na prawidłowo dopasowane pokrywki przed gotowaniem: nalewam do słoików małą ilość przegotowanej, gorącej wody, zakręcam pokrywkę, odwracam słoik do góry dnem na ścierce kuchennej. Jeżeli po chwili, woda nie wycieka ze słoika, oznaczam markerem dany słoik i pokrywkę tą samą cyfrą. Odkręcam pokrywkę, odkładam ją na bok.
  4. Zagotować wodę, dodać cukier, gotować jeszcze 5 minut.
  5. Porzeczki wypłukać w letniej wodzie. Usunąć szypułki i listki.
  6. Porzeczki wystarczy nałożyć do 1/2 wysokości słoika.
  7. Zalewamy słoiki gorącą zalewą, pozostawić około dwa centymetry od wysokości szyjki słoika.
  8. Zewnętrzną stronę szyjki słoika przecieramy spirytusem.
  9. Słoiki nie zakręcamy mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
  10. Na dnie wysokiego garnka (wyższego od naszych słoików) ułożyć lnianą ściereczkę kuchenną, na której stawiamy zakręcone słoiki, tak aby się nie stykały.
  11. Zalewamy garnek wodą do wysokości 3/4 słoika. Przykrywamy uchyloną lekko pokrywką.
  12. Na średnim gazie gotujemy wodę. Zmniejszamy gaz tak aby woda delikatnie bulgotała. Pasteryzujemy przez 25 minut od momentu zagotowania wody. W słoikach powinny pojawić się pęcherzyki powietrza.
  13. Wyłączyć gaz. Po chwili ostrożnie wyciągnąć słoiki, dokręcić mocno pokrywki.
  14. Słoiki ustawiamy do góry dnem na ściereczce kuchennej, do ostygnięcia. Ciepłe słoiki można odwrócić z powrotem do góry pokrywką.
  15. Słoiki odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).
Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o