Kompot z czerwonych porzeczek w słoikach

Kompot z czerwonych porzeczek w słoikach

180min
8porcji
Łatwy

Od dziś w moim internetowym zbiorze przepis na kompot z czerwonych porzeczek w słoikach. Kolejna bomba witaminowa w domowych przetworach. Pachnące, słodko-kwaśne owoce prosto z krzaka zamykamy w „szkle”, aby cieszyły nasze podniebienie, gdy przyjdzie długa zima. Owoce porzeczki są bardzo drobne i zawierają sporo soku, dlatego wystarczy napełnić nimi 1/2 wysokości litrowego słoika (to około 370 g owoców na jeden słój). Podane niżej składniki wystarczają na 8 litrowych słoików.

SKŁADNIKI – KOMPOT Z CZERWONYCH PORZECZEK

  • 3 kg porzeczek czerwonych (białych lub czarnych)
  • 3 litry wody
  • 1 kg cukru

PRZEPIS NA KOMPOT Z CZERWONYCH PORZECZEK W SŁOIKACH

  1. Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.
  2. Zagotować wodę, dodać cukier, gotować jeszcze 5 minut.
  3. Porzeczki wypłukać w letniej wodzie. Usunąć szypułki i listki.
  4. Porzeczki wystarczy nałożyć do 1/2 wysokości słoika.
  5. Zalewamy słoiki gorącą zalewą, pozostawić około dwa centymetry od wysokości szyjki słoika.
  6. Zewnętrzną stronę szyjki słoika przecieramy spirytusem.
  7. Słoiki nie zakręcamy mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
  8. Słoiki pasteryzujemy przez 25 minut.
  9. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments