Od dziś w moim internetowym zbiorze przepis na kompot z czerwonych porzeczek w słoikach. Kolejna bomba witaminowa w domowych przetworach. Pachnące, słodko-kwaśne owoce prosto z krzaka zamykamy w „szkle”, aby cieszyły nasze podniebienie, gdy przyjdzie długa zima. Owoce porzeczki są bardzo drobne i zawierają sporo soku, dlatego wystarczy napełnić nimi 1/2 wysokości litrowego słoika (to około 370 g owoców na jeden słój). Podane niżej składniki wystarczają na 8 litrowych słoików.
SKŁADNIKI – KOMPOT Z CZERWONYCH PORZECZEK
- 3 kg porzeczek czerwonych (białych lub czarnych)
- 3 litry wody
- 1 kg cukru
PRZEPIS NA KOMPOT Z CZERWONYCH PORZECZEK W SŁOIKACH
- Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.
- Zagotować wodę, dodać cukier, gotować jeszcze 5 minut.
- Porzeczki wypłukać w letniej wodzie. Usunąć szypułki i listki.
- Porzeczki wystarczy nałożyć do 1/2 wysokości słoika.
- Zalewamy słoiki gorącą zalewą, pozostawić około dwa centymetry od wysokości szyjki słoika.
- Zewnętrzną stronę szyjki słoika przecieramy spirytusem.
- Słoiki nie zakręcamy mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
- Słoiki pasteryzujemy przez 25 minut.
- Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).