Kompot z czerwonych porzeczek w słoikach

Kompot z czerwonych porzeczek w słoikach


schedule
180min
8
Łatwy

Od dziś w moim internetowym zbiorze przepis na kompot z czerwonych porzeczek w słoikach. Kolejna bomba witaminowa w domowych przetworach. Pachnące, słodko-kwaśne owoce prosto z krzaka zamykamy w „szkle”, aby cieszyły nasze podniebienie, gdy przyjdzie długa zima. Owoce porzeczki są bardzo drobne i zawierają sporo soku, dlatego wystarczy napełnić nimi 1/2 wysokości litrowego słoika (to około 370 g owoców na jeden słój). Podane niżej składniki wystarczają na 8 litrowych słoików.

SKŁADNIKI

  • 3 kg porzeczek czerwonych (białych lub czarnych)
  • 3 litry wody
  • 1 kg cukru

PRZEPIS NA KOMPOT Z CZERWONYCH PORZECZEK W SŁOIKACH

  1. Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.
  2. Zagotować wodę, dodać cukier, gotować jeszcze 5 minut.
  3. Porzeczki wypłukać w letniej wodzie. Usunąć szypułki i listki.
  4. Porzeczki wystarczy nałożyć do 1/2 wysokości słoika.
  5. Zalewamy słoiki gorącą zalewą, pozostawić około dwa centymetry od wysokości szyjki słoika.
  6. Zewnętrzną stronę szyjki słoika przecieramy spirytusem.
  7. Słoiki nie zakręcamy mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
  8. Słoiki pasteryzujemy przez 25 minut.
  9. Słoiki odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).
Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o