Kompot z agrestu w słoikach

Kompot z agrestu w słoikach


schedule
180min
8
Łatwy

Czas rozpocząć letnie zbiory. W naszej spiżarni nie może zabraknąć kompotu z agrestu w słoikach. Agrest ma wiele właściwości zdrowotnych, ale nie to mobilizuje nas do zrobienia własnych przetworów z tych owoców. Agrest ma przyjemny kwaśno-słodki smak, idealnie gasi pragnienie w upalne dni. W zimie to odrobina lata, ulubiony napój zwłaszcza do niedzielnych obiadów. Agrest układamy do 2/3 wysokości litrowego słoika (to około 300 g owoców na jeden słój). Podane niżej składniki wystarczają na 8 litrowych słoików.

SKŁADNIKI

  • 2,5 kg agrestu
    (niezbyt dojrzałe, zielone i twarde owoce)
  • 3 litry wody
  • 1 kg cukru

PRZEPIS NA KOMPOT Z AGRESTU W SŁOIKACH

  1. Wodą z płynem do naczyń wymyć słoiki oraz pokrywki. Pokrywki tak jak słoiki nie mogą być uszkodzone (zardzewiałe).
  2. Następnie sparzyć wrzątkiem i pozostawić do wyschnięcia. W żadnym przypadku nie wycierać słoików ścierką kuchenną, aby uniknąć rozwoju bakterii z pozostawionych włókien!
  3. Mój sposób na prawidłowo dopasowane pokrywki przed gotowaniem : nalewam do słoików małą ilość przegotowanej, gorącej wody, zakręcam pokrywkę, odwracam słoik do góry dnem na ścierce kuchennej. Jeżeli po chwili, woda nie wycieka ze słoika, oznaczam markerem dany słoik i pokrywkę tą samą cyfrą. Odkręcam pokrywkę, odkładam ją na bok.
  4. Zagotować wodę, dodać cukier, gotować jeszcze 5 minut.
  5. Bardzo dokładnie wymyć agrest w letniej wodzie. Usuwamy suche końcówki i ogonki owoców.
  6. Owoce nakłuć wykałaczką aby nie pękały w czasie pasteryzacji.
  7. Słoiki uzupełniamy agrestem do 2/3 wysokości słoika.
  8. Słoiki uzupełnić gorącym syropem, pozostawić około dwa centymetry od wysokości szyjki słoika.
  9. Zewnętrzną stronę szyjki słoika przecieramy spirytusem.
  10. Słoiki nie zakręcamy mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
  11. Na dnie wysokiego garnka (wyższego od naszych słoików) ułożyć lnianą ściereczkę kuchenną, na której stawiamy zakręcone słoiki, tak aby się nie stykały.
  12. Zalewamy garnek wodą do wysokości 3/4 słoika. Przykrywamy uchyloną lekko pokrywką.
  13. Na średnim gazie gotujemy wodę. Zmniejszamy gaz tak aby woda delikatnie bulgotała. Pasteryzujemy przez 25 minut od momentu zagotowania wody. W słoikach powinny pojawić się pęcherzyki powietrza.
  14. Wyłączyć gaz. Po chwili ostrożnie wyciągnąć słoiki, dokręcić mocno pokrywki.
  15. Słoiki ustawiamy do góry dnem na ściereczce kuchennej, do ostygnięcia. Ciepłe słoiki można odwrócić z powrotem do góry pokrywką.
  16. Słoiki odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).
Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o