Kompot z agrestu w słoikach

Kompot z agrestu w słoikach

180min
8porcji
Łatwy

Czas rozpocząć letnie zbiory. W naszej spiżarni nie może zabraknąć kompotu z agrestu w słoikach. Agrest ma wiele właściwości zdrowotnych, ale nie to mobilizuje nas do zrobienia własnych przetworów z tych owoców. Agrest ma przyjemny kwaśno-słodki smak, idealnie gasi pragnienie w upalne dni. W zimie to odrobina lata, ulubiony napój zwłaszcza do niedzielnych obiadów. Agrest układamy do 2/3 wysokości litrowego słoika (to około 300 g owoców na jeden słój). Podane niżej składniki wystarczają na 8 litrowych słoików.

SKŁADNIKI – KOMPOT Z AGRESTU

  • 2,5 kg agrestu (niezbyt dojrzałe, zielone i twarde owoce)
  • 3 litry wody
  • 1 kg cukru

PRZEPIS NA KOMPOT Z AGRESTU W SŁOIKACH

  1. Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.
  2. Zagotować wodę, dodać cukier, gotować jeszcze 5 minut.
  3. Bardzo dokładnie wymyć agrest w letniej wodzie. Usuwamy suche końcówki i ogonki owoców.
  4. Owoce nakłuć wykałaczką aby nie pękały w czasie pasteryzacji.
  5. Słoiki uzupełniamy agrestem do 2/3 wysokości słoika.
  6. Słoiki uzupełnić gorącym syropem, pozostawić około dwa centymetry od wysokości szyjki słoika.
  7. Zewnętrzną stronę szyjki słoika przecieramy spirytusem.
  8. Słoiki nie zakręcamy mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
  9. Słoiki pasteryzujemy przez 25 minut.
  10. Kompot w słoikach odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments