Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

90min
4-6porcji
Łatwy

W te ostatnie dni lata proponuję obiad na słodko – knedle ze śliwkami – obowiązkowa pozycja w moim menu. Śliwki cieszą oko niebieskimi i fioletowymi barwami :), a podniebienie wyjątkowym smakiem. Do knedli najlepsza będzie niewielka, słodka i aromatyczna węgierka. Kolejny przykład, na to jak jeden owoc może stworzyć pyszne nadzienie w prostym daniu.

SKŁADNIKI – KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kg obranych (umytych) ziemniaków (vineta)
  • 1-2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • mąka ziemniaczana do nadzienia

DODATKOWO

  • 1/3 kostki margaryny
  • cukier do posypania
  • 1 łyżeczka soli i 2 łyżki oleju do wrzątku

PRZEPIS NA KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, zmielić (lub dokładnie ubić).
  2. Odłożyć 30 sztuk małych węgierek, umyć, naciąć w poprzek, usunąć pestki.
  3. Do ziemniaków dodać jajko, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, sól i wymieszać.
  4. Dodawać stopniowo mąkę pszenną, wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite, puszyste.
  5. Ciasto na knedle podzielić na cztery części, z każdej kolejno formować wałki o średnicy 3-4 cm. Wałki pokroić w krążki o grubości 3 cm.
  6. Każdy krążek ciasta rozpłaszczyć, wewnętrzną stronę posypać szczyptą mąki ziemniaczanej, ułożyć po jednej śliwce (posypać szczyptą cukru).
  7. Każdy knedel zlepić dokładnie na złączeniu, uformować kule, obtoczyć w mące pszennej.
  8. Knedle wkładać do dużego garnka z gotującą wodą (z dodatkiem soli i oleju), mieszać do czasu wypłynięcia na powierzchnię.
  9. Knedle gotować 4 minuty, odcedzić, zlać zimną wodą, ułożyć na talerzu.
  10. Margarynę rozpuścić, polewać nią knedle, następnie posypać cukrem.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments