Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami

90min
4-6porcji
Łatwy

Uwielbiam knedle z truskawkami, dlatego gdy tylko pojawiają się truskawki, robię je z przyjemnością. Mój przepis wystarcza na około 30 sztuk knedli. Do ciasta nie można używać młodych ziemniaków. Knedle z truskawkami to idealna propozycja na obiad na słodko. Moje ulubione danie z dzieciństwa – polecam!

SKŁADNIKI – KNEDLE Z TRUSKAWKAMI

  • 1 kg truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej do obtaczania
  • 1 kg obranych (umytych) ziemniaków
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

DODATKOWO

  • 1/3 kostki margaryny
  • cukier do posypania
  • mus z truskawek

PRZEPIS NA KNEDLE Z TRUSKAWKAMI

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, zmielić (lub dokładnie ubić).
  2. Truskawki umyć, usunąć szypułki.
  3. Odłożyć 30 sztuk średniej wielkości truskawek, osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać cukrem.
  4. Pozostałe truskawki zmiksować z cukrem na mus.
  5. Do ziemniaków dodać jajko, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, sól, wymieszać.
  6. Dodawać stopniowo mąkę pszenną, wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite, puszyste.
  7. Ciasto na knedle podzielić na cztery części, z każdej kolejno formować wałki o średnicy 3-4 cm. Wałki pokroić w krążki o grubości 3 cm.
  8. Każdy krążek ciasta rozpłaszczyć, a na nim ułożyć po jednej truskawce obtoczonej w mące ziemniaczanej.
  9. Każdy knedel zlepić dokładnie na złączeniu, uformować kule, obtoczyć w mące pszennej.
  10. Knedle wkładać do dużego garnka z gotującą wodą, mieszać do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Gotować 3-4 minuty.
  11. Knedle odcedzić, zlać zimną wodą, ułożyć na talerzu.
  12. Margarynę rozpuścić, polewać nią knedle, następnie posypać cukrem.
  13. Na talerz dodatkowo nałożyć mus z truskawek.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments