Kluski śląskie

Kluski śląskie

90min
4-5porcji
Łatwy

Kluski śląskie są popularną potrawą na całym Śląsku. Królują jako dodatek do dań głównych w moim domu i na wszystkich imprezach okolicznościowych w restauracjach. Przepis na kluski jest banalnie prosty, ich wykonanie wymaga jedynie więcej czasu i zaangażowania niż ugotowanie samych ziemniaków.
Twoi goście i domownicy na pewno to docenią. Kluski śląskie rozpływają się w ustach i najlepiej smakują ze zrazami zawijanymi lub gulaszem mięsnym.

SKŁADNIKI – KLUSKI ŚLĄSKIE

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • 1 łyżeczka soli
  • mąka pszenna do obtaczania
  • 2-3 łyżki oleju

PRZEPIS NA KLUSKI ŚLĄSKIE

  1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić, ostudzić i zmielić.
  2. Ziemniaki podzielić w garnku na 4 części.
  3. Odłożyć na bok 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
  4. Do całości dodać 1-jajko i łyżeczkę soli, zagnieść ciasto.
  5. Na stole wysypanym mąką pszenną, formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
  6. Kulki spłaszczyć i odcisnąć palec tak, aby powstało wgłębienie (nie układamy jednej na drugą).
  7. Kluski wrzucać do gotującej, osolonej wody z odrobiną oleju, deliktnie zamieszać kilka razy.
  8. Kiedy kluski wypłyną, gotować jeszcze 3 minuty.
  9. Podawać z sosem gulaszowym lub pieczeniowym.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments