Karkówka z frytkami z dyni Hokkaido

Karkówka z frytkami z dyni hokkaido

90min
4-6porcji
Łatwy

Bardzo smakują nam pieczone frytki z HOKKAIDO z oliwą i ziołami. Postanowiłam podać je jako główny dodatek do pieczonej karkówki, ze szpinakiem. Krojenie dyni wcale nie musi być trudne a najlepszym dowodem na to jest właśnie odmiana Hokkaido.  Nie trzeba obierać jej ze skórki. Ma słodki, lekko orzechowy smak i intensywny pomarańczowy kolor. Trzy główne składniki tej potrawy uzupełniają się nie tylko smakowo ale też kolorystycznie – głównie dzięki pięknej barwie dyni!

SKŁADNIKI – KARKÓWKA Z FRYTKAMI Z DYNI HOKKAIDO

  • 1-1,5 kg karkówki
  • olej, przyprawy do grila
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka słodka, sól, pieprz
  • 1-1,5 kg dyni HOKKAIDO
  • oliwa z oliwek (z ziołami)
  • sól, czubryca zielona lub zioła prowansalskie
  • 600-900 g szpinaku baby
  • 2-3 łyżki masła lub oleju
  • sól, pieprz
  • 100-200 g śmietany kwaśnej 18%

PRZEPIS NA KARKÓWKĘ Z FRYTKAMI Z DYNI HOKKAIDO

  1. Karkówkę kroimy w plastry, smarujemy olejem, nacieramy wyciśniętym czosnkiem, posypujemy delikatnie solą, pieprzem oraz sporą ilością papryki słodkiej i przyprawami do grilla.
  2. Karkówkę przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.
  3. Na blachę układamy rozcięty rękaw do pieczenia (25/38 cm), układamy karkówkę, pieczemy z obu stron w temperaturze 180°C przez około 1 godz.
  4. Dynię rozcinamy usuwamy nasiona i włókna ze środka, kroimy w paski o grubości około 5 mm.
  5. Frytki z dyni układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub rozciętą folią z rękawa).
  6. Dynię smarujemy delikatnie oliwą, posypujemy solą, czubrycą zieloną lub ziołami prowansalskimi, pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C.
  7. Szpinak smażymy na maśle lub oleju aż odparuje nadmiar wody.
  8. Do szpinaku dodajemy trochę soli, pieprz oraz zmiażdżony czosnek, na koniec kwaśną śmietanę.
  9. Nakładamy na talerz karkówkę obok szpinak i frytki z dyni HOKKAIDO
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments