Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana


schedule
60min
4
Łatwy

Kapusta zasmażana to wspaniały, prosty dodatek do dań obiadowych ale przede wszystkim do golonki. Kapusta ta ma wyjątkowo słodko, kwaśno – ostry smak, smak jaki pamiętam z dzieciństwa. Przyprawy w odpowiednich proporcjach dają niesamowity efekt. Kapusta zasmażana to może banalny zestaw tradycyjnych dań, ale na pewno zaskoczy każdego domownika i gościa.

SKŁADNIKI

  • 70 dkg kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 4 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • 1 łyżka octu
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki kminku
  • przyprawa do dań z kapusty
  • olej

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Kapustę wypłukać trzykrotnie w chłodnej wodzie, odcedzić, wycisnąć, pokroić.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju.
  3. Do cebuli dodać kapustę, smażyć jeszcze 5-10 minut.
  4. Zalać małą ilością wody, dodać 1 łyżeczkę soli, 2 łyżeczki cukru, trochę pieprzu, kminek.
  5. Dusić pod przykryciem 20 minut.
  6. Odstawić pokrywkę. Dodać 1 łyżkę octu, 2 łyżeczki cukru, trochę pieprzu, przyprawy do kapusty, trochę oleju.
  7. Smażyć aż odparuje nadmiar wody. Małą ilość wody pozostawiam, żeby kapusta nie była zbyt sucha.

SMACZNEGO!

Podziel się

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz