Jednorożec z masy cukrowej

Jednorożec z masy cukrowej

120min
Liczba porcji
Średni

Jednorożec z masy cukrowej jest podstawą mojego pomysłu na „Tort angielski z jednorożcem”. Dla osób zainteresowanych wykonaniem załączyłam do odwzorowania szablon Jednorożec wraz z kształtem falbanki torta. W osobnym artykule opisałam sposób na wykonie masy cukrowej. Wykonanie kwiatków nie jest trudne. Przydadzą się małe foremki do wykrawania. Do nadania kwiatkom półokrągłego kształtu wykorzystałam połówki kuleczek dostępnych w automatach z zabawkami dla dzieci. Do wykonania serduszek wykorzystałam zakupione ostatnio wycinarki z tłoczkiem, które nadają piękne wzory. Dodatkowo z białej masy cukrowej wykonałam kokardkę, a na wstążkach zrobiłam napis.

SKŁADNIKI – JEDNOROŻEC Z MASY CUKROWEJ

  • około 400 g masy cukrowej
  • cukier puder do podsypania
  • odrobina barwnika spożywczego: niebieskiego, różowego, zielonego, żółtego, czarnego
  • perłowy barwnik spożywczy – niebieski lub turkusowy
  • koraliki cukrowe

DODATKOWO

  • kawałek płótna lnianego
  • niewielka ilość tłuszczu roślinnego PLANTA do wyrabiania
  • mąka ziemniaczana do modelowania
  • woreczki foliowe (do przechowywania)
  • wilgotna ściereczka do rąk

SPOSÓB WYKONANIA JEDNOROŻCA Z MASY CUKROWEJ

  1. Połowę białej masy cukrowej zostawiamy na jednorożca, kokardę i białe kwiaty. Resztę masy dzielimy i mieszamy osobno z barwnikiem niebieskim i różowym. Kawałek masy mieszamy z zielonym – na listki, żółtym barwnikiem – na róg oraz z czarnym – na oko.
  2. Owijamy je szczelnie w osobnych woreczkach foliowych, odstawiamy.
  3. Przed przystąpieniem do pracy należy przygotować: osobne miseczki z mąką ziemniaczaną, z cukrem pudrem, PLANTĄ, wilgotną ściereczkę, wałek do masy cukrowej (narzędzia i wykrawaczkę do modelowania).
  4. Wyciąć wzór konia, odrysować na płótnie.
  1. Na płótnie modelujemy kształt konia.
  1. Można rozwałkować masę i od papierowej formy wyciąć cały kształt wykrawaczką.
  1. Tworzymy z cienkich paseczków grzywę i ogon.
  2. Wycinamy od formy pasek na róg, zwijamy go w rulon.
  3. Robimy wgłębienia na zgięciach, które następnie malujemy perłowym barwnikiem za pomocą pędzelka – na sucho.
  1. Za pomocą wykrawaczki, z białej masy wycinamy pasek o wymiarach 2/30 cm.
  2. Formujemy na środku kokardkę (napis tworzymy po wyschnięciu).
  3. Masę na kwiatki rozwałkować, foremką wykrawać kwiatki (białe, niebieskie i różowe). Uformować płatki, zrobić dołeczki na koraliki.
  4. Kwiatki umieścić w półokrągłych foremkach, przykleić na środkach koraliki.
  5. Wycinamy serduszka z różowej i niebieskiej masy (po dziesięć sztuk).
  6. Z zielonej masy tworzymy drobne listki.
Kwiatki z masy cukrowej
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments