Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy

90min
4porcje
Łatwy

Gulasz wieprzowy to łatwe do przygotowania danie i idealne połączenie z bułkami na parze, kopytek czy klusek śląskich. Dodając paprykę, natkę pietruszki lub koperek, gulasz z wieprzowiny nabiera głębszego smaku. Gulasz można przygotować dzień lub dwa wcześniej.

SKŁADNIKI – GULASZ WIEPRZOWY

  • 1/2 kg łopatki lub szynki wieprzowej
  • 1/2 cebuli
  • natka pietruszki lub koperek
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki cząbru suszonego
  • 2-3 łyżki sosu sojowo-grzybowego (TAO TAO)
  • sól, pieprz, magi
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżki mąki pszennej

PRZEPIS NA GULASZ WIEPRZOWY

  1. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z granulowanym czosnkiem i suszonym cząbrem, magi, szczyptą soli i pieprzu.
  2. Dusić pod uchyloną pokrywką, aż cała woda odparuje, mieszając co jakiś czas, żeby mięso nie przywarło do garnka.
  3. Kiedy mięso będzie przypiekać się, dodać olej, pokrojoną drobno cebulę. Chwilę jeszcze smażyć, aż mięso przypiecze się.
  4. Zalać mięso wodą. Wlać sos sojowy i gotować około 1 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  5. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
  6. Rozrobić mąkę w małej ilości wody, wlać do gulaszu, gotować przez 5-10 minut.
  7. Dodać pokrojoną natkę pietruszki.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments