Przepis na Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy


schedule
90min
4
Łatwy

Gulasz wieprzowy to łatwe do przygotowania danie i idealne połączenie z bułkami na parze, kopytek czy klusek śląskich. Dodając paprykę, natkę pietruszki lub koperek, gulasz z wieprzowiny nabiera głębszego smaku. Gulasz można przygotować dzień lub dwa wcześniej.

SKŁADNIKI

  • ½ kg łopatki lub szynki wieprzowej
  • ½ cebuli
  • ½ papryki czerwonej
  • natka pietruszki lub koperek
  • przyprawa gyros
  • 2-3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • sól, pieprz, magi
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżki mąki pszennej

PRZEPIS NA GULASZ WIEPRZOWY

  1. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą gyros, magi, szczyptą soli i pieprzu.
  2. Dusić pod uchyloną pokrywką, aż cała woda odparuje, mieszając co jakiś czas, żeby mięso nie przywarło do garnka.
  3. Kiedy mięso będzie przypiekać się, dodać olej, pokrojoną drobno cebulę. Chwilę jeszcze smażyć, aż mięso przypiecze się.
  4. Zalać mięso wodą. Wlać sos sojowy i gotować około 1 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  5. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
  6. Rozrobić mąkę w małej ilości wody, wlać do gulaszu, gotować przez 5-10 minut.
  7. Dodać pokrojoną natkę pietruszki.

SMACZNEGO!

Podziel się

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz