Gulasz po węgiersku

Gulasz po węgiersku


schedule
90min
4
Łatwy

Gulasz po węgiersku to idealny dodatek do placków ziemniaczanych. Podstawą tego gulaszu jest wołowina, która idealnie komponuje się z pomidorami i papryką. Z przypraw największą rolę moim zdaniem odgrywa kminek. Po dodaniu czerwonego wina wytrawnego, gulasz nieco zmienił smak, dlatego wolę wersję bez wina. Wszystko jest oczywiście kwestią upodobań.

SKŁADNIKI NA GULASZ PO WĘGIERSKU

  • 500 g wołowiny ekstra
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 goździki
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki

PRZEPIS NA GULASZ PO WĘGIERSKU

  1. Wołowinę pokroić w kostkę, dodać olej, smażyć, aż cała woda odparuje, mieszając co jakiś czas, żeby mięso nie przywarło do rondla.
  2. Kiedy mięso będzie się przypiekać, dodać olej, startą cebulę, posiekany czosnek, paprykę słodką, chili, kminek, goździki, liście laurowe. Smażyć jeszcze 3 minuty.
  3. Zalać mięso 2 szklankami wody. Gotować pod uchyloną pokrywką przez około 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie.
  4. Do mięsa dodać pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy. Dusić jeszcze 15 minut.
  5. Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki.


SMACZNEGO

Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o