Gołąbki z mięsem i ryżem

Gołąbki z mięsem i ryżem


schedule
180min
24-26szt
Średni

Gołąbki z mięsem i ryżem to podstawa nie tylko kuchni polskiej. To idealna potrawa, szybka do odgrzania, chociaż trochę pracochłonna. Sprawdza się w święta i na imprezach. Przepis na około 24-26 sztuk gołąbków z sosem pomidorowym zamieszczam przede wszystkim z myślą o potomnych. Może będzie kontynuacja kuchni mamy? 🙂 Zapewne każdy ma swój przepis na gołąbki mięsne z ryżem, ale może chociaż dla porównania zachęcę Was do przeczytania mojej wersji przepisu.

SKŁADNIKI

  • 2 kapusty białej do 3 kg każda
  • 1,2 kg mięsa mielonego z łopatki lub karkówki
  • 5 woreczków ryżu białego
  • 2-3 cebule
  • 4 kostki buliony drobiowego lub wołowego
  • sól, pieprz, magi
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

SOS

  • 3 łyżki margaryny
  • 1 cebula
  • 2 kartoniki przecieru pomidorowego po 500 g
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy do pizzy
  • natka pietruszki lub świeży koperek
  • sól, pieprz, magi
  • olej

PRZEPIS NA GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM

  1. Przygotować gołąbki. Wykroić głąb z kapusty, zalać w garnku wodą, dodać 2 łyżeczki soli.
  2. Kapustę gotować pod przykryciem, stopniowo wyciągając wierzchnie liście.
  3. Po ostudzeniu ściąć grube łyka z liści.
  4. Ryż ugotować w osolonej wodzie przez 15 minut.
  5. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
  6. Do ostudzonego ryżu dodajemy cebulę, mięso, koncentrat pomidorowy oraz do smaku sól, pieprz i magi. Dokładnie wymieszać.
  7. Na każdy liść kapusty układamy garść farszu, zawijamy w „kopertę”.
  8. Dno garnka wyłożyć liśćmi.
  9. Gołąbki układamy ciasno jeden obok drugiego, wierzch również przykrywamy liśćmi kapusty.
  10. Zalać gołąbki gorącą wodą, wymieszaną z kostkami rosołowymi.
  11. Wierzch należy docisnąć przykrywką o średnicy mniejszej od naszego garnka.
  12. Gotować gołąbki przez około 1-1,5 godziny.
  13. Przygotować sos pomidorowy. Margarynę rozpuścić w rondlu, dodać startą cebulę, przecier pomidorowy, przyprawy do pizzy i wyciśnięty czosnek.
  14. Do sosu dodajemy cukier, sól, pieprz, magi, na koniec pokrojoną natkę lub koperek.
  15. Gołąbki przed podaniem można podsmażyć na patelni, na margarynie.

SMACZNEGO

Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o