Filety z kurczaka w boczku z porą i jabłkami

Filety z kurczaka w boczku z porą i jabłkami

30min
4porcje
Łatwy

Filety z kurczaka w boczku z porą i jabłkami to bardzo łatwe, przepyszne danie na obiad, kolację lub na imprezę!!! Małe kawałki filetów z kurczaka owijamy w długi plaster surowego boczku wędzonego i pieczemy razem z jabłkami w piekarniku. Owinięte filety z jabłkami można również smażyć na patelni grillowej, do wyboru! Podajemy je razem z duszonym porem sałatkowym. Całość brzmi może banalnie, ale te cztery składniki uzupełniają się idealnie. Danie to jest bardzo syte, więc odradzam podawać je z ziemniakami, czy też ryżem.

SKŁADNIKI – FILETY Z KURCZAKA W BOCZKU Z PORĄ I JABŁKAMI

  • 2 duże filety z kurczaka
  • 10-15 cienkich podłużnych plastrów boczku surowego wędzonego lub szynki szwarcwaldzkiej
  • 3-4 średnie jabłka
  • 1-2 spore kawałki pora sałatkowego
  • sól, pieprz,
  • olej do zapiekania
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietany kwaśnej 18 %

PRZEPIS NA FILETY Z KURCZAK W BOCZKU Z PORA I JABŁKAMI

  1. Filety nacinać wzdłuż na mniejsze, płaskie kawałki, doprawić solą i pieprzem.
  2. Każdy kawałek owinąć w plasterek boczku lub szynki.
  3. Mięso ułożyć na blaszce do pieczenia (lub patelni grillowej) wysmarowanej olejem.
  4. Obok mięsa (na drugiej połowie naczynia) ułożyć pokrojone w ósemki jabłka (usuwając tylko gniazda nasienne).
  5. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C lub smażyć na patelni grillowej przez około 20 minut.
  6. Pora pokroić w krótkie paski, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez 5 minut na roztopionym maśle.
  7. Por odstawić, dodać śmietanę, wymieszać.
  8. Na talerzach ułożyć wzdłuż mięso, obok por, dalej jabłka.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments