Cukinia zapiekana z mięsem

Cukinia zapiekana z mięsem

60min
12porcji
Łatwy

Cukinia zapiekana z mięsem i serem to wspaniałe danie na obiad, imprezę czy kolację. Cukinia zawiera witaminę A, C, witaminy z grupy B oraz potas, żelazo, wapń, jod. To idealne warzywo, cukinia jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Owszem mięso i ser podbija nam kalorię w tym przepisie, ale potrawa jest grzechu warta! Smak potrawy uzupełnia cebula, papryka, pomidory z koncentratu oraz bazylia.

SKŁADNIKI – CUKINIA ZAPIEKANA Z MIĘSEM

  • 6 średnich cukiń
  • 80 dkg mielonej łopatki
  • 1 papryka
  • 2 cebule
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki keczupu
  • 20 dkg sera żółtego
  • olej, pieprz, sól
  • bazylia suszona
  • 2-3 ząbki czosnku

PRZEPIS NA CUKINIĘ ZAPIEKANĄ Z MIĘSEM

  1. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż, wydrążyć środki (miąższ pozostawić do farszu), posolić i odstawić na około 30 minut.
  2. Mięso usmażyć na oleju, doprawić solą, pieprzem, bazylią.
  3. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, chwilę jeszcze podsmażyć.
  4. Do farszu dodać wydrążony z cukinii miąższ, koncentrat pomidorowy, keczup, wymieszać i dusić jeszcze około 10 minut.
  5. Łódki z cukinii wypełnić farszem mięsnym, posypać startym serem, oprószyć bazylią.
  6. Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments