Ciasto wiśniowiec

Ciasto wiśniowiec

90min
16porcji
Średni

Kilka słoików drylowanych wiśni zawsze zostawiam na pyszne ciasto WIŚNIOWIEC. Spód naszego deseru to ciasto na oleju, w połowie połączone z kakaem. W środku budyń na kompocie z drylowanymi wiśniami. Na wierzchu pyszny krem budyniowy, posypany tartą czekoladą. Całość prezentuje się wyśmienicie. Wiśniowiec przygotowuję na blaszce 32/21 cm, lub na dwóch tortownicach 20-22 cm średnicy.

SKŁADNIKI – CIASTO WIŚNIOWIEC

CIASTO

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

BUDYŃ WIŚNIOWY

  • 0,5 litra kompotu z wiśni
  • 2 budynie wiśniowe
  • wiśnie drylowane z kompotu

KREM

  • 5-6 łyżek mąki krupczatki
  • 8 łyżek cukru
  • 0,5 litra mleka
  • 2/3 kostki masła

DODATKOWO

  • kilka kostek czekolady gorzkiej
  • czekoladowe listki ażurowe
  • wiśnie lub czereśnie koktajlowe w syropie

PRZEPIS NA CIASTO WIŚNIOWIEC

PRZYGOTOWANIE CIASTA

  1. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem.
  2. Dodać olej, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować.
  3. Do połowy ciasta dodać kakao, wymieszać.
  4. Blaszkę lub tortownice wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Na spód wyłożyć ciemne, potem jasne ciasto.
  6. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, ciasto piec przez 45 minut.
  7. Ciasto odstawić do wystygnięcia.

PRZYGOTOWANIE BUDYNIU WIŚNIOWEGO

  1. Zagotować kompot.
  2. Budynie wymieszać z 1/2 szklanki wody, wlać do kompotu.
  3. Gotować na wolnym ogniu, aż budyń zgęstnieje, odstawić.
  4. Gorący budyń wymieszać z wiśniami drylowanymi, wyłożyć na wierzch ciasta.

PRZYGOTOWANIE KREMU

  1. Przygotować krem. Pół szklanki mleka odlać, połączyć z krupczatką.
  2. Resztę mleka zagotować, wymieszać z cukrem, wlać mleko z mąką.
  3. Gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, aż budyń zgęstnieje.
  4. Budyń odstawić do ostudzenia.
  5. Miękkie masło ucierać, dodając po łyżce budyniu.
  6. Gotowy krem wyłożyć na wierzch ostudzonej masy wiśniowej.
  7. Na wierzch kremu zetrzeć kostki gorzkiej czekolady (ozdobić czekoladowymi ażurkami i wiśniami koktajlowymi).
  8. Ciasto odstawić na noc do lodówki.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments