Ciasto tiramisu

Ciasto tiramisu

90min
20porcji
Łatwy

Bardzo często wracam do przepisu na TIRAMISU. Nasze ulubione ciasto na domowym biszkopcie, przełożonym masą z bitej śmietany i serka mascarpone. Biszkopt nasączamy zaparzoną kawą i likierem migdałowym AMARETTO. Każdą warstwę dodatkowo posypujemy kakao.

SKŁADNIKI – CISTO TIRAMISU

BISZKOPT

  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

MASA ŚMIETANOWA

  • 750 ml śmietany 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 opakowanie śmietan-Fix
  • 250 g serka mascarpone

DODATKOWO

  • 2/3 szklanki zaparzonej kawy (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżeczki cukru)
  • 75 ml likieru AMARETTO
  • 4 łyżki kakao

PRZEPIS NA CIASTO TIRAMISU

  1. Przygotować biszkopt. Białka ubić z cukrem, na koniec dodawać po jednym żółtku, miksować.
  2. Ubitą pianę delikatnie wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
  3. Na koniec dodać ocet, wymieszać.
  4. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, biszkopt piec przez 40-50 minut.
  6. Kawę posłodzić, ostudzić, połączyć z Amaretto.
  7. Ostygnięty biszkopt przekroić wzdłuż. Wierzch obu blatów biszkopta nasączyć kawą z Amaretto.
  8. Przygotować masę śmietanową. Schłodzoną śmietanę ubić krótko mikserem. Śmietan-Fix wymieszać z cukrem pudrem, wsypać do śmietany. Ubijać na sztywno przez około 5 minut.
  9. Ubitą śmietanę wymieszać delikatnie z serkiem mascarpone.
  10. Połowę masy śmietanowej wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu, wyrównać, posypać kakao.
  11. Przykryć drugi blatem ciasta, wyłożyć resztę masy śmietanowej (wycisnąć wzory przez rękaw cukierniczą), posypać kakao.
  12. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments
Konesso
5 lat temu

Tiramisu, jak dla nas najlepsze ciasto do kawy! Świetny przepis 🙂