Ciasto orzechowe (orzechowiec)

Ciasto orzechowe (orzechowiec)


schedule
120min
24
Średni

Dziś na deser orzechowiec. Pyszne kruche ciasto z orzechami włoskimi i miodem przełożone kremem budyniowym na bazie masła. Połączenie tych składników głównie kojarzy nam się ze z nadchodzącymi świętami, więc już teraz zachęcam do sprawdzenia przepisu.

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 3,5 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 jaja
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sody (na 2 łyżki mleka)

MASA ORZECHOWA

  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 200 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu

KREM BUDYNIOWY

  • 2,5 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 kostki masła

PRZEPIS NA ORZECHOWIEC

  1. Przygotować masę orzechową : masło z cukrem i miodem rozpuścić i dodać rozdrobnione orzechy.
  2. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, dodać sodę rozpuszczoną w mleku.
  3. Ciasto zagnieść i podzielić na dwie równe części.
  4. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwałkować wałkiem lub uformować dłonią pierwszy placek.
  5. Jeden placek pieczemy z masą orzechową, a drugi sam w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
  6. Przygotować krem budyniowy : 2 szklanki mleka zagotować, dodać cukier, resztę mleka wymieszać z budyniem i mąką, wlać do gotowanego mleka, mieszać stale przez około 3 minuty, aż budyń zgęstnieje.
  7. Masło ucieramy w misce, dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, stale ucierając.
  8. Na ostudzony placek wyłożyć krem, przykryć plackiem z orzechami
  9. Odstawić na noc do lodówki.


SMACZNEGO

Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o