Ciasto La Bamba

Ciasto La Bamba 2


schedule
120min
4
Średni

Pomarańczowe ciasto La Bamba prezentuje się wyjątkowo i tak samo smakuje. Przepis ten wymaga trochę czasu, ale nie jest specjalnie skomplikowany. Spróbujcie koniecznie, a La Bamba nie tylko będzie kojarzyć się Wam z meksykańskim utworem muzycznym !

SKŁADNIKI NA BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu

SKŁADNIKI NA MASĘ POMARAŃCZOWĄ

  • 1 litr soku pomarańczowego – 100%
    (z tego odlewamy 2/3 szklanki do nasączenia biszkoptów)
  • 9 łyżek cukru
  • 3 opakowania budyniu waniliowego

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANOWĄ

  • 500 – 600 ml śmietany 30 %
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-FIX
  • 3 łyżeczki żelatyny

DODATKOWO NA WIERZCH

  • 180 g biszkoptów okrągłych (dużych)
  • 2/3 szklanki soku pomarańczowego + 20 ml spirytusu
  • polewa czekoladowa

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przygotować biszkopt (można dzień wcześniej). Białka ubić z cukrem.
  3. Dodawać powoli żółtka.
  4. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
  5. Delikatnie wymieszać, wyłożyć do tortownicy.
  6. Piec w temperaturze 160-180°C.
  7. Przygotować masę pomarańczową. Do kubka odlewamy ½ szklanki soku, mieszamy z budyniami.
  8. W garnku zagotować pozostały sok z cukrem, dodać rozmieszane budynie, na wolnym ogniu gotujemy budyń pomarańczowy stale mieszając (aby uniknąć przypalenia), aż budyń zgęstnieje. (Budyń studzimy.)
  9. Przygotować masę. Śmietan-fixy mieszamy z cukrem pudrem.
  10. Śmietanę chwilę ubijamy, wsypujemy wymieszany cukier. Ubijamy dalej, aż śmietana będzie sztywna.
  11. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, następnie chłodzimy stale mieszając.
  12. Letnią żelatynę od razu powoli wlewamy do śmietany stale mieszając mikserem.
  13. Na osobnej blaszce rozłożyć biszkopty i namoczyć je sokiem wymieszanym ze spirytusem.
  14. Na ostygnięty biszkopt wykładamy masę pomarańczową. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
  15. Na masę równo wykładamy ubitą śmietanę. Odstawiamy na 20 minut do lodówki.
  16. Na śmietanę rozkładamy nasączone biszkopty.
  17. Cienkim strumieniem polewamy wierzch ciasta polewą czekoladową (tworząc dowolne kreski).
  18. Ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin.

SMACZNEGO!

Podziel się

Dodaj komentarz

2 komentarzy do "Ciasto La Bamba"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
naleśniki
Gość

Jakie piękne i kolorowe! Na pewno smakuje świetnie 🙂

wpDiscuz