Ciastka krucho drożdżowe

Ciastka krucho drożdżowe

60min
12porcji
Łatwy

Długo szukałam przepisu na idealne kruche ciasteczka. Kruchości wypiekom nadaje tu margaryna i smalec ale to drożdże ze śmietaną kwaśną dodają jednocześnie wyjątkowej puszystości i lekkości. Ciastka krucho drożdżowe z cukrem przygotować można razem z dziećmi, wspólne wałkowanie, wykrawanie, „cukrowanie” i pieczenie sprawia im wiele radości. Najwięcej przyjemności daje potem jedzenie zwłaszcza, że składniki wystarczają na 4-duże blaszki  🙂 !

SKŁADNIKI – CIASTKA KRUCHO DROŻDŻOWE

CIASTO

  • 1 kg mąki
  • 2 jajka
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 kostki margaryny
  • 100 g smalcu
  • 150 g śmietany kwaśnej 12%
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru (+ cukier do odciśnięcia)

PRZEPIS NA CIASTKA KRUCHO DROŻDŻOWE

  1. Drożdże rozpuścić w śmietanie.
  2. Do mąki dodać żółtka, margarynę, smalec, sól, przygotowane drożdże, 4-łyżki cukru oraz cukier waniliowy.
  3. Wyrobić ciasto, rozwałkować na grubość 5 mm.
  4. Wykrawać foremkami o dowolnych kształtach.
  5. Ciastka posmarować roztrzepanymi białkami, odcisnąć w cukrze.
  6. Piec w temperaturze 180-190°C przez 14-16 minut.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Cukierniczka
Cukierniczka
4 lat temu

Właśnie upiekłam. Jeszcze nie zdążyły dobrze wystygnąć a już musiałam odganiać od nich moje dziewczynki. Pyszne. Bardzo kruchutkie i delikatne ?

Dorota
Dorota
4 miesięcy temu

Upiekłam dzisiaj i już się kończą – rewelacyjne. A dodatkowy atut to szybkość wykonania i doskonałe w obróbce ciasto – nic nie przywiera.