Ciastka krucho drożdżowe

Ciastka krucho drożdżowe


schedule
60min
12
Łatwy

Długo szukałam przepisu na idealne kruche ciasteczka. Kruchości wypiekom nadaje tu margaryna i smalec ale to drożdże ze śmietaną kwaśną dodają jednocześnie wyjątkowej puszystości i lekkości. Ciastka krucho drożdżowe z cukrem przygotować można razem z dziećmi, wspólne wałkowanie, wykrawanie, „cukrowanie” i pieczenie sprawia im wiele radości. Najwięcej przyjemności daje potem jedzenie zwłaszcza, że składniki wystarczają na 4-duże blaszki  🙂 !

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 1 kg mąki
  • 2 jajka
  • 50 g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i ½ kostki margaryny
  • 100 g smalcu
  • 150 g śmietany kwaśnej 12%
  • cukier waniliowy

PRZEPIS NA CIASTKA KRUCHO DROŻDŻOWE

    1. Drożdże rozpuścić w śmietanie.
    2. Do mąki dodać żółtka, masło, przygotowane drożdże i pozostałe składniki.
    3. Wyrobić ciasto, rozwałkować na grubość 5 mm.
    4. Wykrawać foremkami o dowolnych kształtach.
    5. Ciastka posmarować roztrzepanym białkami, odcisnąć w cukrze.
    6. Piec w temperaturze 180-190°C przez 14-16 minut.

SMACZNEGO

Podziel się

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar