Chrusty

Chrusty


schedule
90min
10
Łatwy

To nie karnawał, ani tłusty czwartek, czy też ostatki, a u nas na deser chusty!!! Tradycyjne chrupkie ciastka, posypane cukrem pudrem. Ciasto przygotowane głównie na bazie mąki pszennej, żółtek z dodatkiem śmietany, masła, cukru pudru i spirytusu. Smażymy je na głębokim tłuszczu, ja używam oleju rzepakowego. Szybciej znikają niż się smażą, ale co zrobić?!

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 2 łyżki masła
  • 30 ml spirytusu
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • 1 litr oleju
  • cukier puder do posypania

PRZEPIS NA CHRUSTY

  1. Wymieszać wszystkie składniki na ciasto, na jednolitą masę.
  2. Ciasto zagnieść, tłuc wałkiem, składać, ponownie tłuc wałkiem. Czynności powtórzyć, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
  3. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, pociąć na paski o długości 12 cm i szerokości 3 cm.
  4. Na środku każdego paska zrobić 6 cm nacięcie.
  5. Jeden koniec paska przełożyć przez nacięcie.
  6. Chrusty smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju, z obu stron na złoto-brązowy kolor.


SMACZNEGO

Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o