Chrusty

Chrusty

90min
10porcji
Łatwy

To nie karnawał, ani tłusty czwartek, czy też ostatki, a u nas na deser chusty!!! Tradycyjne chrupkie ciastka, posypane cukrem pudrem. Ciasto przygotowane głównie na bazie mąki pszennej, żółtek z dodatkiem śmietany, masła, cukru pudru i spirytusu. Smażymy je na głębokim tłuszczu, ja używam oleju rzepakowego. Szybciej znikają niż się smażą, ale co zrobić?!

SKŁADNIKI – CHRUSTY

CIASTO

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 spore łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • 1 litr oleju
  • cukier puder do posypania

PRZEPIS NA CHRUSTY

  1. Wymieszać wszystkie składniki na ciasto, na jednolitą masę. Ciasto powinno być elastyczne, jak ciasto na pierogi. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde dodać więcej śmietany, jeżeli jest za miękkie dodać więcej mąki.
  2. Ciasto zagnieść, tłuc wałkiem, składać, ponownie tłuc wałkiem. Czynności powtórzyć, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
  3. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, jak najmniej podsypując mąką ! Pociąć na paski o długości 12 cm i szerokości 3 cm.
  4. Na środku każdego paska zrobić 6 cm nacięcie.
  5. Jeden koniec paska przełożyć przez nacięcie.
  6. Chrusty smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju, z obu stron na złoto-brązowy kolor.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments