Bułki do hamburgerów

Bułki do hamburgerów

90min
8porcji
Łatwy

Jeśli macie odrobinę więcej czasu, zachęcam do pieczenia domowych bułek do hamburgerów z sezamem. Są o wiele smaczniejsze niż te, które są dostępne w marketach. Smak ciasta drożdżowego podkreśla niewielka ilość masła, które nadaje lekko złotego koloru. Po dodaniu kwaśnej śmietany bułki są delikatne i puszyste. W osobnych artykułach przygotowałam przepis na cebulę karmelizowaną oraz kotlety wołowe do wspaniałych domowych hamburgerów.

SKŁADNIKI – BUŁKI DO HAMBURGERÓW

  • 2/3 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
  • 3,5 szklanki mąki luksusowej lub tortowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • sezam do posypania

PRZEPIS NA BUŁKI DO HAMBURGERÓW

  1. Rozpuścić masło, odstawić.
  2. Przygotować zaczyn: drożdże rozrobić z 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1-łyżką cukru oraz  1-łyżką mąki. Suche drożdże wystarczy odstawić na 5 minut, świeże na około 20 minut.
  3. Jajka roztrzepać z resztą mleka. Odłożyć 3-łyżki roztrzepanych jajek do smarowania.
  4. Do mąki dodać sól, cukier, wymieszać.
  5. Do suchych składników dodać zaczyn drożdżowy, jajka z mlekiem, masło.
  6. Wyrobić dokładnie ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  7. Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową (matową stroną do dołu), na folię wyłożyć papier do pieczenia.
  8. Podzielić ciasto na 8 części, uformować bułki o średnicy 10 cm i wysokości około 2 cm (wyłożyć na przygotowaną blachę).
  9. Wierzch bułek posmarować roztrzepanymi jajkami, posypać sezamem.
  10. Piekarnik nagrzać do temperatury 180-190°C, bułki piec przez 25 minut.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments