Bułki do hamburgerów

Bułki do hamburgerów


schedule
90min
8
Łatwy

Jeśli macie odrobinę więcej czasu, zachęcam do pieczenia domowych bułek do hamburgerów z sezamem. Są o wiele smaczniejsze niż te, które są dostępne w marketach. Smak ciasta drożdżowego podkreśla niewielka ilość masła, które nadaje lekko złotego koloru. Po dodaniu kwaśnej śmietany bułki są delikatne i puszyste. W osobnych artykułach przygotowałam przepis na cebulę karmelizowaną oraz kotlety wołowe do wspaniałych domowych hamburgerów.

SKŁADNIKI NA BUŁKI DO HAMBURGERÓW

  • 2/3 szklanki mleka 3,2 %
  • 2 łyżeczki cukru
  • 6 g suchych drożdży lub 12 g świeżych
  • 4 szklanki mąki luksusowej lub tortowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 jajka + 1 białko
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej 18 %
  • 3 łyżki masła

DODATKOWO

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam do posypania

PRZEPIS NA BUŁKI DO HAMBURGERÓW

  1. Masło roztopić, odstawić do ostudzenia.
  2. Ciepłe mleko wymieszać z cukrem i drożdżami, odstawić na 15 minut.
  3. Do mąki dodać sól, roztrzepane jajka, drożdże z mlekiem, wymieszać.
  4. Dodać masło i śmietanę, zarobić ciasto drożdżowe.
  5. Ciasto przykryć lnianą ściereczką, odstawić na 1 godzinę.
  6. Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową (matową stroną do dołu), na folię wyłożyć papier do pieczenia.
  7. Podzielić ciasto na 8 części, uformować bułki o średnicy 10 cm i wysokości około 2 cm (wyłożyć na przygotowaną blachę).
  8. Wierzch bułek posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem.
  9. Piekarnik nagrzać do temperatury 180-190°C, bułki piec przez 25 minut.


Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o