Brzuszki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Brzuszki z ciasta francuskiego z pieczarkami


schedule
90min
16
Łatwy

Jeżeli macie imprezę lub chcecie po prostu podać na stół coś prostego ale szałowego, to polecam brzuszki z ciasta francuskiego z pieczarkami. Przepis wystarcza na około 16 sztuk. Brzuszki bądź poduszki (jak kto woli) z farszem z pieczarek, papryki i fileta z kurczaka mają naprawdę wzięcie. Do pary naszej przekąski podajcie koniecznie sos czosnkowy – rewelacja!

SKŁADNIKI

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 mały fileta z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • przyprawa gyros/kebab
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

SKŁADNIKI NA SOS

  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • zioła do sałatek

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy w przyprawie gyros/kebab. Po ostudzeniu drobno siekamy.
  2. Pieczarki drobno pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cebulę. Dusić razem przez chwilę.
  3. Farsz doprawiamy po ostudzeniu solą i pieprzem.
  4. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty 8/8 cm.
  5. Na pierwszy blat ciasta, na środek każdego kwadratu nakładamy farsz.
  6. Przykrywamy kwadratami z drugiego blatu ciasta francuskiego, brzegi dociskamy, żeby brzuszki nie rozklejały się.
  7. Brzuszki układamy na blasze wyłożonej papierem, pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temp do 200°C.
  8. Przygotować sos : czosnek wycisnąć dodać jogurt, majonez, przyprawy, wymieszać dokładnie.

SMACZNEGO

Podziel się

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz