Bigos

Bigos

120min
12porcji
Łatwy

Bigos gotujemy nie tylko od święta. Głównym składnikiem jest oczywiście kapusta kiszona. Do mojego bigosu dodaję podsmażoną łopatkę wieprzową, boczek wędzony i cebulę. Żeby wydobyć smak dodaję niewielką ilość suszonych grzybów i śliwek. Dużą rolę odgrywają przyprawy, zwłaszcza kminek. Prosta jednogarnkowa potrawa. Gorący bigos można przełożyć do wyparzonego słoika, zamknąć szczelnie i po ostudzeniu przechowywać do 3-tygodni w lodówce.

SKŁADNIKI – BIGOS

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg boczku surowego wędzonego
  • 2 cebule
  • 40-80 g suszonych grzybów
  • 6 suszonych śliwek
  • 2-3 łyżki mieszanki przypraw do bigosu
  • 1-2 łyżeczki kminku
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • magi, pieprz mielony do smaku

PRZEPIS NA BIGOS

  1. Grzyby namoczyć na kilka godzin (na noc). Gotować przez 30 minut, odcedzić, ostudzić, pokroić drobno.
  2. Kapustę trzykrotnie wypłukać, odcisnąć i pokroić.
  3. Zalać kapustę wodą, dodać przyprawy do bigosu, kminek, liście laurowe, ziele angielskie, gotować przez około 30 minut.
  4. Łopatkę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, na koniec dodać pokrojoną cebulę.
  5. Do kapusty dodać, podsmażone mięso z cebulą, grzyby, pokrojone śliwki, paprykę słodką, sól, pieprz, magi.
  6. Bigos gotować przez 1 godzinę, mieszając średnio co 15 minut, doprawić magi i pieprzem.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments